Món Global
Parlament Europeu
Foto: Parlament Europeu | Philipp von Ditfurth / dpa
Guerra d'Ucraïna

L'Eurocambra declara Rússia un país promotor de terrorisme

Parlament Europeu
Foto: Parlament Europeu | Philipp von Ditfurth / dpa

El Parlament Europeu ha declarat Rússia un Estat promotor del terrorisme en la sessió plenària d'aquest dimecres a Estrasburg. Ho ha fet amb el suport dels grups majoritaris.

Per què és important? Amb 494 vots a favor, 58 en contra i 44 abstencions s'ha aprovat la declaració. També han denunciat els més de 40.000 crims de guerra documentats comesos per l'exèrcit rus. En especial, els crims contra civils ucraïnesos.

  • En el marc legal de la Unió no s'hi contemplava la possibilitat de declarar un estat com a patrocinador del terrorisme, si bé, la resolució demana que es facin passos per poder generar el marc legal que ho permeti.

Què vol dir? Declarar un país com a promotor del terrorisme és una fórmula que existeix als Estats Units i el Canadà, per exemple, i que permet denunciar a països que utilitzen mitjans terroristes.

  • Permetria prendre mesures significatives i restrictives, i fer canvis dràstics en les relacions amb la Unió Europea.

La situació actual: La resolució també fa referència al fet que la UE continuï pressionant a Rússia amb el novè paquet de sancions en represalia a la seva ocupació militar d'Ucraïna.

  • Es demana un embargament total a les importacions d'hidrocarburs i urani rus i abandonar del tot els gasoductes Nord Stream 1 i 2.

A més, es proposen noves mesures de suport a Ucraïna tant amb polítiques com amb finançament i de forma militar. Centra l'atenció en Kíev que es troba en plena guerra.

  • Es planteja treballar amb un sistema de compensació per fer front a les destrosses provocades per l'exèrcit rus i facilitar la reconstrucció del país.
  • De la mateixa manera s'insta a investigar els crims de guerra per garantir la rendició de comptes i responsabilitats.