Món Global
 Emmanuel Macron
Foto: Emmanuel Macron | Europa Press
França

La justícia investiga Macron per finançament il·legal a la campanya del 2017

 Emmanuel Macron
Foto: Emmanuel Macron | Europa Press

La Justícia francesa està investigant si la campanya victoriosa de les presidencials d'Emmanuel Macron del 2017 van tenir un finançament il·legal a través de la consultora McKinsey, segons Le Parisien.

Per què és important? Macron va guanyar per primera vegada les eleccions presidencials del 2017.

Què sabem? Le Parisien exposa que tres jutges francesos investiguen sobre la sospita que la campanya presidencial de Macron va ser finançada il·legalment.

  • Són les repercussions d'un primer procediment per un presumpte blanqueig agreujat de frau fiscal sobre aquesta consultora per la Fiscalia Nacional Financera i que va conduir a un registre de la seu de McKinsey a París.
  • Aquesta acció judicial es va activar a partir d'un informe d'una comissió de recerca d'investigació del Senat, ja que durant el mandat de Macron hi havia una influència creixent de les consultores en el treball de les administracions públiques.

A més: La comissió parlamentària posava especial atenció en què des del 2018 el govern havia duplicat el recurs a consultores privades per a múltiples treballs de l'Administració de l'Estat.

  • La comissió es queixava que aquest augment de contractes atribuïts a les consultores s'havia fet sense transparència.
  • Acusava la consultora McKinsey de no haver pagat l'impost de societats entre 2011 i 2020.

En detall: Macron va replicar els retrets que li va fer l'opció durant la campanya per a les eleccions presidencials d'abril d'enguany en les quals va ser elegit. Va assenyalar que el que havia de fer l'oposició si sospitava de manipulació electoral era portar-lo als tribunals.

Per últim: La Fiscalia Nacional Financera va obrir una investigació el 31 de març sobre possibles delictes fiscals, però en aquell moment no es va fer al·lusió directa a McKinsey.

  • El diari francès Le Monde va descobrir que aquest gabinet havia treballat per a la campanya electoral de 2017 de l'actual president francès.
Categoria: Món Global
Etiqueta: Emmanuel Macron