Món Global
Una seguidora de l'Iran amb una samarreta commemorativa de Mahsa Amini
Foto: Una seguidora de l'Iran amb una samarreta commemorativa de Mahsa Amini | Federico Gambarini / Europa Press
Mundial Qatar

L'Iran contra els seus jugadors: amenaces de "presó i tortures" a les famílies

Una seguidora de l'Iran amb una samarreta commemorativa de Mahsa Amini
Foto: Una seguidora de l'Iran amb una samarreta commemorativa de Mahsa Amini | Federico Gambarini / Europa Press

Les famílies de l'equip de futbol iranià de la Copa del Món han estat amenaçades de presó i tortura si els jugadors no es "comportaven" abans del partit contra els Estats Units d'aquest dimarts, segons fonts de la CNN.

Per què és important? L'Iran participa en el Mundial de Qatar enmig d'una crisi interna sense precedent arran de les protestes per la mort de Mahsa Amini.

  • El cap de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans, Volker Turk, ha dit que el país es troba en una "crisi de drets humans de ple dret".

D'on venim? Els jugadors iranians es van negar a cantar l'himne nacional en el seu partit inaugural contra Anglaterra, el 21 de novembre.

  • Un cop acabat el partit, els jugadors van ser convocats a una reunió amb membres del Cos de la Guàrdia Revolucionària Iraniana (IRGC).
  • No se sap què va passar en aquella reunió, però l'actitud dels jugadors va canviar. En el segon partit contra Gal·les, en què l'Iran va guanyar per 2-0, tots van cantar l'himne.

Què sabem? Segons la informació publicada per la CNN:

  • Agents estatals iranians els van dir que les seves famílies s'enfrontarien a "violència i tortura" si no cantaven l'himne nacional o si mostraven suport a qualsevol protesta política contra el règim de Teheran.
  • Segons la font, el govern havia promès els futbolistes "regals i cotxes" abans del partit d'Anglaterra. Però l'estratègia va canviar després del gest al partit inaugural. 

En profunditat:

  • Segons la cadena, desenes d'oficials de l'IRGC, havien estat seleccionats per supervisar els jugadors iranians, els quals no tenen permès barrejar-se fora de l'equip o reunir-se amb estrangers.
  • "En l'últim partit contra Gal·les, el règim va enviar centenars d'aquests actors partidaris per crear una falsa sensació de suport i favor entre els aficionats. Per al pròxim partit contra els Estats Units, el règim planeja augmentar significativament el nombre d'actors a milers", va assegurar la font.
  • "Hi ha un gran nombre d'agents de seguretat iranians a Qatar que recullen informació i controlen els jugadors", va dir la font.

Per acabar: L'Iran i els Estats Units s'enfronten dimarts en un partit crucial del Grup B.