Món Global
Manifestació a Madrid  contra el govern espanyol pels fets del passat juny a Melilla
Foto: Manifestació a Madrid contra el govern espanyol pels fets del passat juny a Melilla | Fernando Sánchez / Europa Press
Migració

El Consell d'Europa, molt dur amb Espanya pel salt a Melilla: van ser retorns il·legals

Manifestació a Madrid  contra el govern espanyol pels fets del passat juny a Melilla
Foto: Manifestació a Madrid contra el govern espanyol pels fets del passat juny a Melilla | Fernando Sánchez / Europa Press

La Comissària pels Drets Humans del Consell d'Europa, Dunja Mijatovic, s'ha mostrat molt crítica amb l'actuació del govern espanyol a la frontera de Melilla amb el Marroc. Assegura que el passat juny 470 persones van ser retornades "sense cap tràmit legal".

Per què és important? Aquestes són les conclusions preliminars d'un informe més detallat que prepara el Consell d'Europa sobre els fets del passat 24 de juny a la frontera entre Nador (Marroc) i Melilla (Espanya), on van morir 23 persones intentant creuar i 470 van patir devolucions en calent.

Què ha passat? A partir de les conclusions de les seves converses a Madrid i Melilla, la comissària conclou que no hi ha un accés real i efectiu a l'asil a la frontera entre Nador, al Marroc, i Melilla.

  • Demana garanties perquè les persones que necessiten protecció puguin accedir al territori per vies legals i segures.
  • A més, per garantir un enfocament compatible amb els drets humans, diu que és essencial la cooperació ACNUR i les organitzacions de la societat civil que treballen en la protecció dels refugiats i sol·licitants d'asil.

Les conclusions: El Consell dona suport a les investigacions de la Fiscalia General i del Síndic de Greuges sobre el tràgic incident.

  • A més, destaquen la importància de la rendició de comptes plena i eficaç dels responsables de qualsevol violació dels drets humans que es posaria a la llum aquestes investigacions.
  • La investigació preliminar constata que les 470 persones van ser retornades al Marroc sense que cap tràmit legal.
  • "Tot i que tots els estats tenen dret a controlar les seves fronteres i a participar en la cooperació amb altres estats per fer-ho, això s'ha de fer en el ple compliment de tots els estàndards internacionals de drets humans aplicables", diu Mijatovic.

Què ha dit la Comissària?

  • "A la pràctica, sembla que no hi ha cap altra manera d'entrar a Melilla i buscar protecció a les autoritats competents que no sigui nedant o saltant la tanca, arriscant la vida".
  • "Espanya, com altres estats membres del Consell d'Europa, no hauria de contribuir directament o indirectament a les violacions dels drets humans mitjançant les mesures adoptades per implementar la seva cooperació migratòria amb tercers països".

D'on venim? La Comissària Dunja Mijatovic va visitar Espanya entre el 21 i 25 de novembre, en concret les instal·lacions frontereres espanyoles a Melilla. 

Què és el Consell d'Europa? Aquesta institució té com a màxima la protecció i la defensa dels drets humans a Europa, el foment de la democràcia i de l'estat de dret.

  • El Consell d'Europa no és un organisme de la Unió Europea, i no s'ha de confondre amb el Consell Europeu.