Món Global
Senat dels Estats Units
Foto: Senat dels Estats Units | Europa Press
LGBTIQ+

El matrimoni homosexual als EUA: què diu la nova llei que protegeix aquest dret?

Senat dels Estats Units
Foto: Senat dels Estats Units | Europa Press

El Senat dels Estats Units ha aprovat un projecte de llei per protegir el dret al matrimoni entre persones del mateix sexe. Actualment, el matrimoni homosexual és legal a tot el país i tots els estats tenen l'obligació de permetre unions civils entre persones del mateix sexe. Ara, però, el dret queda protegit per evitar que es pugui derogar, com va passar amb el dret a l'avortament.

Per què és important? La votació s'ha fet poc abans que es renovin les Cambres amb els representants escollits a les eleccions de mig mandat. L'objectiu és evitar que la majoria conservadora del Tribunal Suprem torni a derogar els seus precedents i el dret quedi a la voluntat de cada estat.

D'on venim? El passat mes de juny el Tribunal Suprem dels Estats Units va revocar tot precedent legal de dret a l'avortament garantit fins al moment. És a dir,

  • No hi havia una llei ferma sobre la interrupció voluntària de l'embaràs, es tractava d'un dret basat en precedents judicials.
  • El primer i principal: la sentència de Roe contra Wade de 1973 que va donar rang federal a la llibertat de les dones sobre l'embaràs.
  • El passat mes de juny, el Suprem va canviar la línia exculpatòria deixant així en mans de cada estat la decisió de si legalitzar o no l'avortament a partir d'ara.

Previsions: L'anomenada Llei de Respecte al Matrimoni suposa un blindatge al dret, per tal que no quedi en mans de la interpretació de la justícia, ni es pugui qüestionar.

  • La llei no fixa com a dret federal el matrimoni homosexual, però prohibeix la discriminació a un matrimoni entre persones del mateix sexe.
  • Això implicaria que, si el Suprem decidís derogar el matrimoni homosexual, els Estats podrien impedir casaments al seu territori, però no discriminar aquells qui es casessin en un altre estat, ni posar límits a la seva llibertat.

Quan? El text haurà de ser sotmès a votació ara a la Cambra de Representants. En cas d'aprovar-se es traslladarà al president, Joe Biden, i es convertirà en llei.

  • S'espera que s'aprovi abans de final d'any.

En detall: La llei s'ha aprovat amb 61 vots a favor i 36 en contra, per tant, ha comptat amb el suport de part dels senadors republicans.

  • Als Estats Units hi ha unes 600.000 parelles homosexuals casades. 

Què han dit? El president dels Estats Units, Joe Biden, ha emès un comunicat en què hi diu: “L'amor és amor, i els nord-americans haurien de tenir dret a casar-se amb la persona que estimen. Per a milions de nord-americans, aquesta legislació salvaguardarà els drets i proteccions a què tenen dret les parelles LGBTQI+ i interracials i els seus fills".

  • Ha assegurat que el país està a punt de reafirmar una "veritat fonamental".
  • "Per a milions i milions d'estatunidencs avui és un molt bon dia. Un dia important. Un dia que ha trigat molt a arribar", ha assegurat Chuck Schumer, el líder demòcrata al Senat.
  • la vicepresidenta dels EUA, Kamala Harris, ha declarat que "la Llei de Respecte al Matrimoni defensa, en última instància, un principi senzill: tots els nord-americans són iguals i el seu Govern els ha de tractar així".
Categoria: Món Global