Món Global
Proves de coronavirus a Haikou, a la província xina de Hainan
Foto: Proves de coronavirus a Haikou, a la província xina de Hainan | YANG GUANYU / Europa Press
Protestes

La Xina rebaixa les restriccions anticovid tot i l'augment dels casos

Proves de coronavirus a Haikou, a la província xina de Hainan
Foto: Proves de coronavirus a Haikou, a la província xina de Hainan | YANG GUANYU / Europa Press

El govern de Xi Jinping rebaixa totes les mesures i restriccions contra la covid-19, malgrat les xifres rècord de contagis que està experimentant el país.

Per què és important? L'última onada de manifestacions no té precedents des del moviment prodemocràtic de la plaça de Tiananmen el 1989.

  • Xina busca adaptar la seva política de 'zero covid' a l'actual desacceleració econòmica i a la frustració pública.
  • Des que va arribar al poder en 2012, el Partit Comunista ha reforçat el seu control sobre tots els aspectes de la vida, ha implementat una àmplia repressió de la dissidència i ha construït un estat de vigilància d'alta tecnologia.

Què ha passat? Com a resposta a les manifestacions, el govern ha anunciat una reducció a escala nacional de les restriccions.

  • A partir de dilluns que ve, els operadors de transport públic de Beijing ja no prohibiran l'accés als passatgers si no tenen un resultat negatiu a la prova de covid-19 presa en les 48 hores anteriors.
  • A moltes províncies s'ha reduït el període d'aïllament i s'han retirat alguns dels peatges covid.

Tot i això: Xina s'apropa al seu màxim històric de casos de covid-19, tot i que la mortalitat roman baixa. A les últimes 24 hores s'han notificat més de 60.000 casos en tot el país, segons les autoritats.

D'on venim? 

  • Un incendi mortal d'apartaments el mes passat a la ciutat d'Urumqi, a l'extrem occidental, va provocar desenes de protestes contra les restriccions en una onada sense precedents a la Xina continental des que el president, Xi Jinping, va prendre el poder el 2012.
  • Xi, durant una reunió amb funcionaris de la Unió Europea a Pequín dijous, va culpar de les protestes massives als joves frustrats pels anys de la pandèmia.
  • Assegura la variant Omicron del virus, ara dominant, és molt menys perillosa va obrir el camí per a menys restriccions.
Categoria: Món Global
Etiquetes: Salut Covid Xina