Món Global
Oficines de la petrolera Gazprom a Sant Petersburg
Foto: Oficines de la petrolera Gazprom a Sant Petersburg | Igor Russak / Europa Press
Energia

Moscou tanca l'aixeta del petroli: quant li ha pagat Europa l'últim any?

Oficines de la petrolera Gazprom a Sant Petersburg
Foto: Oficines de la petrolera Gazprom a Sant Petersburg | Igor Russak / Europa Press

El Kremlin ha anunciat que no acceptaria el límit de preu del petroli rus acordat per la UE, el G7 i Austràlia. L'acord limita a 60 dòlars per barril i té com a objectiu ofegar Moscou i la seva capacitat de finançament.

Per què és important? Des de la invasió a gran escala de Rússia a Ucraïna el febrer de 2022, la Unió Europea ha adoptat vuit paquets de sancions contra Rússia i Bielorússia. Però el veritable taló d'Aquil·les dels països europeus és la seva dependència del gas i del petroli rus.

  • Les sancions tenen com a objectiu debilitar la capacitat de Rússia per finançar la guerra i apunten específicament a l'elit política, militar i econòmica responsable de la invasió.
  • Tot i els esforços per estrènyer econòmicament Rússia, la despesa europea en combustibles fòssils d'aquest país no ha fet més que augmentar.

Les dades: El Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) ha dissenyat una eina per saber en temps real quins són els beneficis de l'estat rus per l'exportació de petroli i gas.

  • Des de l'inici de la guerra, Rússia va obtenir ingressos de 243.000 milions d'euros per les exportacions de combustibles fòssils.
  • Els països de la Unió Europea van gastar més de 121.000 milions d'euros.

La raó: Malgrat la disminució de la demanda de gas i petroli, la despesa total ha augmentat per la pujada dels preus. Aquesta ha estat la principal eina de Rússia per mantenir els seus ingressos.

A partir d'ara: El Consell Europeu ha decidit aquesta mateixa setmana establir un límit de preu del petroli per al cru i els olis derivats del petroli originats o exportats a Rússia, de 60 dòlars el barril.

  • La mesura serà aplicable a partir del 5 de desembre de 2022.
  • La finalitat és limitar les pujades de preus impulsades per condicions extraordinàries del mercat i reduir els ingressos que Rússia obté pel petroli.

La reacció: S'espera que (Organització de Països Exportadors de Petroli) l'OPEP i els seus aliats mantinguin els objectius de producció de petroli del grup sense canvis després de l'impacte de les sancions europees contra el petroli de Rússia.

  • El grup de l'OPEC+, que inclou l'Aràbia Saudita i Rússia com els seus dos productors més grans, encara podria decidir fer una petita retallada de producció, segons el Financial Times, però s'inclinen per superar els objectius de producció.

Més enllà del petroli: El gas, la principal font de molts països europeus per escalfar les llars, és un altre dels recursos naturals dels quals depèn la UE.

  • A diferència del petroli, que es pot importar en barrils, el gas s'ha de desliquar a plantes específiques.
  • Alemanya, que sempre havia importat gas de manera directa, a través de gasoductes, no compta amb aquesta infraestructura i per això és més vulnerable a les pressions russes.

A més: En context: Segons l'anàlisi independent del Banc Mundial, el Fons Monetari Internacional (FMI) i l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE):

  • El 2022 és un any dolent per a l'economia russa.
  • A finals del 2022, s'espera que el producte interior brut (PIB) de Rússia caigui almenys un 3,4% en el millor dels casos i fins a un 5,5% en el pitjor dels casos.

 

Categoria: Món Global
Etiquetes: Energia Gas Rússia