Món Global
Pedro Sanchez i Emmanuel Macron conversen moments abans de la cimera que té lloc a Alacant
Foto: Pedro Sanchez i Emmanuel Macron conversen moments abans de la cimera que té lloc a Alacant | EFE/ Kai Forsterling
Corredor H2Med

El corredor d'energia verda entre Espanya i França costarà 2.500 milions d'euros

Pedro Sanchez i Emmanuel Macron conversen moments abans de la cimera que té lloc a Alacant
Foto: Pedro Sanchez i Emmanuel Macron conversen moments abans de la cimera que té lloc a Alacant | EFE/ Kai Forsterling

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha xifrat en aproximadament 2.500 milions d'euros la inversió per construir la canonada submarina que transportarà hidrogen verd entre Barcelona i Marsella. 

Per què és important? L'H2Med, el nom amb el qual s'ha batejat la connexió, unirà la península Ibèrica amb la resta d'Unió Europea. Aquest projecte és el substitut del ja desaparegut MidCat. 

Què sabem: Sánchez s'ha reunit aquest divendres amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, el president francès, Emmanuel Macron, i el president de Portugal, António Costa, per parlar del nou projecte entre les quatre institucions. 

  • En una compareixença celebrada a Alacant en el marc de la IX Cimera EU-MED9, han parlat del futur del corredor d'hidrogen verd. 
  • El president espanyol ha estat l'encarregat d'anunciat que la inversió necessària per fer la canonada submarina és de 2.500 milions d'euros. 

Previsions: La previsió és que Espanya, França i Portugal presentin el projecte davant la Comissió Europea abans del pròxim 15 de desembre i així rebre fons europeus, que podrien arribar a cobrir la meitat del cost total de la infraestructura.

D'on venim: L'H2Med substituirà el Midcat, el gasoducte que volia unir la península Ibèrica amb Europa. Europa aposta pel nou projecte acordat pels presidents espanyol, francès i portuguès.

  • El portaveu d'Energia, Tim McPhie, va subratllar que els projectes d'hidrogen sí que poden rebre finançament europeu, contràriament als d'energia fòssil.
  • La llista d'interconnexions prioritàries s'actualitza cada dos anys i la pròxima revisió es farà el novembre del 2023.