Món Global
Tres homes caminen davant l'skyline de Doha
Foto: Tres homes caminen davant l'skyline de Doha | Tom Weller / Europa Press
Drets humans

S'acaba el Mundial, però la vergonya continuarà a Qatar

Tres homes caminen davant l'skyline de Doha
Foto: Tres homes caminen davant l'skyline de Doha | Tom Weller / Europa Press

Avui al vespre, quan el món ja hagi vist a Messi o Mbappé aixecant la Copa del Món, els llums de l'imponent estadi Lusail de Doha s'apagaran. Els jugadors tornaran a les seves lligues nacionals i els espectadors només recordaran Qatar com un miratge en meitat del desert.

Per què és important? Qatar ha estat acusat de vulnerar els drets dels migrants, de discriminar les dones i el col·lectiu LGTB i fins i tot d'amagar les morts de milers de treballadors a la construcció dels estadis. Però la llum dels focus i la fascinació global pel futbol han pesat molt més: l'esport ha aconseguit eclipsar la tragèdia. 

Les xifres: El boicot a Qatar no ha estat una realitat i les dades d'audiència ho demostren; Europa s'ha mirat el mundial de reüll però sense apartar la vista ni un moment.

  • Espanya, on RTVE tenia els drets de molts dels partits, no trenca la norma. El Marroc-Espanya on 'la Roja' va caure va obtenir un 62,4% el share i 10,5 milions d'espectadors. A la ronda de penals, la xifra va arribar fins als 12,6 milions i un 70% de quota.
  • Segons dades compartides per la FIFA, a Argentina, l'audiència mitjana durant el partit contra Mèxic va ser de 8,48 milions de persones, cosa que va significar una quota de pantalla de 81,3%.
  • A més ha estat un ple pels estadis, que han tingut una mitjana de 51.000 espectadors de tot el món.

L'impacte: Per molts fanàtics de l'Argentina o França aquesta final serà molt important. Però també ho serà pels milers de treballadors, que ara veuen el seu futur amb incertesa.

  • Es calcula que Qatar ha invertit fins a 300.000 milions de dòlars en les infraestructures necessàries per al Mundial i gairebé ha duplicat la seva població, composta en un 85% per treballadors migrants.
  • Una part considerable d'ells va ser contractada per la construcció o per serveis derivats de la Copa del Món. Un cop acabada la competició, molts aniran a l'atur i hauran de trobar en pocs mesos una altra feina o seran deportats.

A més: El diari britànic Guardian va informar l'any passat que almenys 6.500 treballadors migrants havien mort a Qatar des que va guanyar el dret a organitzar la Copa del Món, segons els càlculs del diari a partir dels registres oficials.

  • En resposta, Qatar va dir que el nombre de morts era proporcional a la mida de la força de treball migrant i va afegir que cada vida perduda era una tragèdia.

I ara? La sorra del Golf Pèrsic ha arribat molt al nord, fins a tacar les finestres de vidre de la seu del Parlament Europeu a Brussel·les.

  • L'escàndol del 'Qatargate' ha deixat al descobert tota una trama de tràfic d'influències, en què els lobbistes qatarians compraven el favor d'eurodiputats a canvi de viatges, regals i grans quantitats de diners. Així netejaven la seva imatge al Vell Continent.
  • Entre els esquitxats en aquesta operació està la ja exvicepresidenta de la institució, Eva Kaili.