Món Global
Protestes davant de la seu del Parlamanent Europeu el passat 2021
Foto: Protestes davant de la seu del Parlamanent Europeu el passat 2021 | Valeria Mongelli / Europa Press
Justícia climàtica

30 hores reunits: La UE assoleix un acord històric contra el canvi climàtic

Protestes davant de la seu del Parlamanent Europeu el passat 2021
Foto: Protestes davant de la seu del Parlamanent Europeu el passat 2021 | Valeria Mongelli / Europa Press

El Consell i el Parlament Europeu han aconseguit aquesta passada matinada i després de 30 hores de maratonianes negociacions un acord clau per reduir les emissions de CO2 i abordar el seu impacte social en un pacte pendent de l'adopció formal a les institucions.

Per què és important? L'acord, part del paquet 'Objectiu 55' afectat, per un costat, l'anomenat Règim de Comerç de Drets d'Emissions.

Els detalls?

  • En aquest sentit, el Consell i el Parlament han acordat augmentar fins al 62 % la reducció d'emissions per al 2030 en els sectors coberts per aquest règim.
  • Aquesta reforma era considerada clau per obtenir l'objectiu marcat de reduir, d'aquí a 2030, un 55 % les emissions de CO₂ des dels nivells de 1990.

A més: els certificats de CO₂ gratuïts, atorgats a la indústria per seguir sent competitius davant els rivals de fora del bloc europeu, quedaran eliminats per complet per a 2034 amb l'entrada en vigor, a partir de 2026 d'un mecanisme d'ajustament fronterer de carboni planificat, després d'un període de transició de tres anys.

 

Què han dit?

  • El ministre txec de Medi Ambient, Marian Jurecka, ha aplaudit l'acord com una "victòria per al clima i la política climàtica europea" que "permetrà complir els objectius climàtics dins dels principals sectors de l'economia, al mateix temps que els ciutadans i les microempreses més vulnerables rebran un suport efectiu en la transició climàtica".
  • "Ara podem dir amb seguretat que la UE ha complert les seves promeses amb una legislació ambiciosa i això ens col·loca a l'avantguarda de la lluita contra el canvi climàtic en l'àmbit mundial", ha celebrat.
Categoria: Món Global