Pàtria i futbol: com Argentina va construir la seva identitat amb els Mundials

Argentina és un país políticament complicat. La missió final de tot expert en relacions internacionals és entendre aquest país que ha viscut la dictadura de Videla, el peronisme i el kirchnerisme, i que no es regeix pel clàssic eix esquerra-dreta. Els argentins, en definitiva, només s'han posat d'acord en una cosa al llarg de la història: la selecció de futbol.
Per què és important? L'Argentina de Messi ha guanyat a França a la final de la Copa del Món a Qatar. Les dades no oficials parlen de més de 30.000 aficionats de 'l'albiceleste' a Doha, on molts s'han quedat sense entrada pel partit.
- Tots els partits del Mundial han obtingut dades d'audiència estratosfèriques, per sobre del 80% de quota de pantalla.
D'on venim? El futbol s'introdueix a l'Argentina als principis del segle gràcies als treballadors britànics que vivien a Buenos Aires.
- Va començar com un esport de les elits que es practicava en clubs selectes, on negava l'entrada als argentins i els impedien jugar.
- Poc després, es va popularitzar i democratitzar, principalment al voltant de dos equips: el Boca Juniors i el River Plate.
A més: La nació argentina sempre ha estat un país amb forts fluxos migratoris.
- Al llarg del segle passat van arribar un gran nombre d'immigrants italians i espanyols, juntament amb altres nacionalitats, especialment: ucraïnesos, polonesos, russos, croats, francesos, alemanys, suecs, armenis i irlandesos, entre d'altres.
- Entre 1880 i 1915 van arribar més d'1.500.000 d'europeus.
Els Mundials:
- 1978: La dictadura de Rafael Videla no només acull la Copa del Món, sinó que la guanya. El règim va aprofitar hàbilment aquell triomf per amagar els milers de desaparicions i assassinats per motius polítics.
- 1986: La mà de Maradona es fa amb el títol a Mèxic. El llavors president, Raúl Alfonsín, canvia el to i deixa que els jugadors surtin al balcó de la Casa Rosada, la seu del govern.
- “La plaça és de vostès. No tinc res a fer allà”, va dir llavors Alfonsín.
I ara? El país viu un moment dolç pel futbol nacional, però complicat als carrers de Buenos Aires.
- L'expresidenta i actual vicepresidenta Cristina Fernández de Kirschner ha sigut condemnada a sis anys de presó per desviament de fons públic.
- La inflació està disparada a un país acostumat a volatilitat econòmica. El preu de la vida s'ha encarit un 4% tan sols en l'últim mes, fet que ha provocat un intens malestar social contra el president Alberto Fernández.
Per acabar: Malgrat la situació política, la nació viurà els pròxims dies en estat d'èxtasi. Caldrà esperar per veure quina és la reacció de la cúpula política i l'ús d'aquesta victòria col·lectiva.