Món Global
L’Argentina celebrant en massa a l’Obelisc, Buenos Aires
Foto: L’Argentina celebrant en massa a l’Obelisc, Buenos Aires | Europa Press
Campions del món

Pàtria i futbol: com Argentina va construir la seva identitat amb els Mundials

L’Argentina celebrant en massa a l’Obelisc, Buenos Aires
Foto: L’Argentina celebrant en massa a l’Obelisc, Buenos Aires | Europa Press

Argentina és un país políticament complicat. La missió final de tot expert en relacions internacionals és entendre aquest país que ha viscut la dictadura de Videla, el peronisme i el kirchnerisme, i que no es regeix pel clàssic eix esquerra-dreta. Els argentins, en definitiva, només s'han posat d'acord en una cosa al llarg de la història: la selecció de futbol.

Per què és important? L'Argentina de Messi ha guanyat a França a la final de la Copa del Món a Qatar. Les dades no oficials parlen de més de 30.000 aficionats de 'l'albiceleste' a Doha, on molts s'han quedat sense entrada pel partit.

  • Tots els partits del Mundial han obtingut dades d'audiència estratosfèriques, per sobre del 80% de quota de pantalla.

D'on venim? El futbol s'introdueix a l'Argentina als principis del segle gràcies als treballadors britànics que vivien a Buenos Aires.

  • Va començar com un esport de les elits que es practicava en clubs selectes, on negava l'entrada als argentins i els impedien jugar.
  • Poc després, es va popularitzar i democratitzar, principalment al voltant de dos equips: el Boca Juniors i el River Plate.

A més: La nació argentina sempre ha estat un país amb forts fluxos migratoris.

  • Al llarg del segle passat van arribar un gran nombre d'immigrants italians i espanyols, juntament amb altres nacionalitats, especialment: ucraïnesos, polonesos, russos, croats, francesos, alemanys, suecs, armenis i irlandesos, entre d'altres.
  • Entre 1880 i 1915 van arribar més d'1.500.000 d'europeus.

Els Mundials:

  • 1978: La dictadura de Rafael Videla no només acull la Copa del Món, sinó que la guanya. El règim va aprofitar hàbilment aquell triomf per amagar els milers de desaparicions i assassinats per motius polítics.
  • 1986: La mà de Maradona es fa amb el títol a Mèxic. El llavors president, Raúl Alfonsín, canvia el to i deixa que els jugadors surtin al balcó de la Casa Rosada, la seu del govern.
    • “La plaça és de vostès. No tinc res a fer allà”, va dir llavors Alfonsín.

I ara? El país viu un moment dolç pel futbol nacional, però complicat als carrers de Buenos Aires.

  • L'expresidenta i actual vicepresidenta Cristina Fernández de Kirschner ha sigut condemnada a sis anys de presó per desviament de fons públic.
  • La inflació està disparada a un país acostumat a volatilitat econòmica. El preu de la vida s'ha encarit un 4% tan sols en l'últim mes, fet que ha provocat un intens malestar social contra el president Alberto Fernández.

Per acabar: Malgrat la situació política, la nació viurà els pròxims dies en estat d'èxtasi. Caldrà esperar per veure quina és la reacció de la cúpula política i l'ús d'aquesta victòria col·lectiva.

Categoria: Món Global