Món Global
Una Gioconda amb un mòbil i una màscara, obra del grafiter TV Boy a Barcelona
Foto: Una Gioconda amb un mòbil i una màscara, obra del grafiter TV Boy a Barcelona | Europa Press
Sanitat

No només és la covid: les epidèmies actives amb les quals comencem el 2023

Una Gioconda amb un mòbil i una màscara, obra del grafiter TV Boy a Barcelona
Foto: Una Gioconda amb un mòbil i una màscara, obra del grafiter TV Boy a Barcelona | Europa Press

Malauradament, el concepte epidèmia ens seguirà acompanyant aquest any 2023. Les informacions que arriben de la Xina preocupen i països d’arreu del món temen que l’explosió de casos de covid-19 que viu el gegant asiàtic els esquitxi, però no és l'únic virus que marcarà el nou any arreu del món. 

Per què és important? Experts van preveure fa mig segle que els malalties infeccioses deixarien de ser un problema gràcies a les vacunes i els antibiòtics, però la realitat ha estat ben diferent. El final del 2022 ha arribat carregat de brots epidèmics. Els dos anys de mascaretes i l’aïllament social per lluitar contra la covid-19 han afavorit el ressorgiment actual de les infeccions per virus respiratoris. 

En profunditat: Aquestes són les pandèmies actives a dia d’avui i amb les quals tanquem l’any 2022 i encetem el 2023.

La covid-19:

  • Va esclatar a finals del 2019 i la fabricació de vacunes per a aquest virus concret han ajudat a controlar-la.
  • Fins ara, a nivell mundial, s’han confirmat 650 milions d’infeccions de SARS-CoV-2 i més de 6,5 milions de morts.
  • Va començar provocant des de refredats fins a pneumònies, i l’aparició de les successives variants li ha tret capacitat de matar; tot i això, la persistència de símptomes en alguns afectats és una de les línies de la malaltia a investigar.

Grip i virus respiratori sinicitial (VRS):

  • Com la covid-19, són infeccions respiratòries. Hi ha vacunes i antivirals per a la grip, però no per al VRS, que amenaça gent gran i persones immunodeprimides, així com a nens petits, a qui pot provocar perilloses bronquiolitis.

Verola del mico o monkeypox:

  • La començada a Europa el maig del 2022 també té l’estatus d’epidèmia. S’ha estès per més de 100 països i ha provocat 82.000 casos, amb 60 morts. 
  • A Espanya, s’han confirmat 5.000 casos, gairebé tots homes amb pràctiques sexuals de risc, i s’encomana amb el contacte estret i prolongat amb un infectat.
  • Provoca febre, mal de cap i malestar general, a més d’unes marques molt particulars i visibles en la pell. La malaltia acostuma a durar de dues a quatre setmanes.

L’ebola:

  • Una variant apareguda al Sudan ha despertat un nou brot d’ebola contra el qual no hi ha vacunes. S’hi han tancat escoles i fet àrees d’aïllament als hospitals. 
  • Provoca un quadre clínic amb símptomes tan amplis com diarrea, vòmits, mal d’estómac, sagnats inexplicables… S’han confirmat més de 150 casos i 55 morts, deu d’ells personal sanitari que va atendre els pacients.
  • El darrer brot important d’ebola va tenir lloc a l’Àfrica occidental els anys 2016 i 2017, amb més de 28.000 infeccions i 11.300 decessos.

El còlera:

  • Ha reaparegut a Haití a principis del mes d’octubre. Fins a la data, s’han comunicat més de 10.000 casos sospitosos i s’han produït més d’un centenar de morts, moltes d’elles de menors de 15 anys.
  • L’últim gran brot es va produir també a Haití el 2010, després del terratrèmol que va patir l’illa, amb més de 800.000 casos i 10.000 morts.
  • El provoca la contaminació de l’aigua, així com la malnutrició i les dolentes condicions sanitàries. Principalment, causa diarrea, deshidratació i desnutrició, sent una ameança mundial segons l’OMS.

La poliomelitis.

  • Aquest 2022 s’han comunicat almenys dos casos de paràlisi pel virus de la poliomelitis a Jerusalem i a Nova York.
  • És una malaltia infecciosa terrible prou freqüent fa mig segle. Es transmet a través d’aigües contaminades (la seva bactèria és present a les aigües residuals de Londres, Nova York i Jerusalem) i pot provocar danys neurològics; les formes més greus poden ser mortals.
  • Malgrat erradicar la infecció a gran part del món gràcies a les vacunes, encara és endèmica a l’Afganistan i al Pakistan, on la cobertura vacunal és insuficient, i països com Yemen viuen brots recentment. A més, un 6% dels nens occidentals no estan vacunats contra la poliomelitis.

Per acabar: Les guerres i la covid-19 han empitjorat les vacunes a països en vies de desenvolupament. A més de la immunització, és fonamental la higiene i prevenir l’exposició als virus per evitar-los, a més de vacunar-se, cosa que a més de bloquejar la infecció protegeix de formes greus de la malaltia.

Categoria: Món Global
Etiquetes: Malalties Salut