Món Global
Kevin McCarthy al Congrés dels Estats Units
Foto: Kevin McCarthy al Congrés dels Estats Units | MICHAEL REYNOLDS / EFE
Estats Units

La difícil elecció de McCarthy dona el poder als trumpistes al Congrés

Kevin McCarthy al Congrés dels Estats Units
Foto: Kevin McCarthy al Congrés dels Estats Units | MICHAEL REYNOLDS / EFE

Eren passades del 12 de la nit al Capitoli dels Estats Units, dos anys després que una turba enfurismada trenqués els vidres de l'edifici i irrompés en la seu del poder legislatiu nord-americà. Un Kevin McCarthy, qüestionat i vençut per una part del seu partit agafava per fi el mall d'speaker com a nou president de la Cambra de Representants. 

Per què és important? El partit republicà es troba en una lluita interna entre la facció fidel a Donald Trump i una més moderada que vol deixar enrere els seus quatre anys de presidència. 

  • S'apropen les primàries per escollir el candidat republicà a la presidència dels Estats Units en les eleccions del 2024.

D'on venim? El lideratge de Donald Trump dins del seu partit, inqüestionable durant gairebé sis anys, presenta esquerdes profundes després dels resultats de les eleccions legislatives de novembre del 2022, on els seus candidats, negacionistes i ultraconservadors, van perdre per sorpresa contra els candidats demòcrates.

  • Com a conseqüència, els demòcrates van conservar la majoria al Senat. A la Cambra de Representants, però, van perdre, però per un marge molt inferior a l'esperat.

Què ha passat? Com a majoria a la cambra baixa legislativa, corresponia als republicans elegir al president. Les divisions internes han allargat aquest procés durant quatre dies, i han calgut 15 votacions, crits, confrontacions físiques i una trucada del mateix Trump per aconseguir-ho.

  • El congressista per Califòrnia ha obtingut 216 vots, dos menys de la majoria establerta en 218.
  • Tanmateix, han estat suficients després que sis congressistes hagin votat "present", és a dir, abstenció.
  • S'ha reduït així el nombre total de vots necessaris per assolir la majoria i s'ha desbloquejat l'elecció.

En detall: L'elecció del nou president de la Cambra baixa dels Estats Units ha tingut lloc minuts després de la catorzena votació a la qual s'han quedat a tan sols un vot de la majoria.

  • De fet, la penúltima votació ha donat lloc a un enfrontament entre McCarthy i el congressista republicà Matt Gaetz, el vot del qual hauria estat imprescindible en la catorzena votació.
  • Diversos membres del Partit Republicà es van apinyar al voltant de Gaetz després negar el seu suport a McCarthy en aquesta votació. S'ha iniciat llavors una intensa discussió en la qual el congressista Mike Rogers s'ha abalançat enfadat sobre Gaetz.
  • Minuts després, la majoria dels congressistes han rebutjat posposar la quinzena votació dilluns al migdia.
  • Una trucada de Donald Trump a Gaetz ha estat suficient per garantir l'èxit de l'última votació.

Què han dit? Després de setmanes de negociació i dies d'estancament, Kevin McCarthy ha pujat a la tribuna de la Cambra de Representants per donar el seu primer discurs com a president de la Cambra baixa nord-americana.

  • "Ha estat fàcil, eh? Creia que mai no arribaria aquí", ha iniciat el líder republicà per inaugurar la seva Presidència després de quinze votacions.
  • "El meu pare em va dir una vegada: no és com comences, sinó com acabes. I ara hem d'acabar forts per al poble americà", ha asseverat McCarthy.

Les reaccions de Trump i Biden:

  • El president dels Estats Units, Joe Biden, ha felicitat el nou president de la Cambra de Representants i ha afirmat que el poble nord-americà espera que els seus líders governin "de manera que posi les seves necessitats per sobre de tot".
  • Per la seva banda, l'expresident Donald Trump ha felicitat McCarthy i el "gran Partit Republicà" després de la proclamació del líder republicà al capdavant de la Presidència de la Cambra baixa.
    • "El procés de selecció de l''Orador', per boig que sembli, l'ha fet molt més gran i important que si es fes de la manera més convencional. L'enhorabona a Kevin McCarthy i al nostre gran Partit Republicà!" ha escrit Trump en la seva plataforma Truth Social.