Món Global
Joe Biden a les escales de l'Air Force One
Foto: Joe Biden a les escales de l'Air Force One | EFE
Estats Units

Biden, investigat per tenir documents classificats al seu despatx privat

Joe Biden a les escales de l'Air Force One
Foto: Joe Biden a les escales de l'Air Force One | EFE

La Fiscalia dels Estats Units investiga la troballa de documents marcats com a classificats en una oficina privada que feia servir el president, Joe Biden.

Per què és important? La tinença i consulta de documents classificats als Estats Units està molt restringida, fins i tot pels presidents i vicepresidents. La difusió dels continguts i el trasllat físic de documents fora de les institucions estan penats per la llei.

D'on venim? Biden va ocupar el càrrec de vicepresident amb Obama entre el 2009 i el 2017. El Biden-Penn Center va esdevenir la seva oficina fins al començament de la seva campanya presidencial el 2020.

Què sabem? Els documents, que daten d'aquell període, van ser trobats al novembre per l'advocat privat de l'actual president al Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement, un centre d'anàlisi internacional de Washington, segons ha informat la CBS.

  • L'advocat va lliurar els documents als Arxius Nacionals.
  • Un lletrat de la Casa Blanca ha confirmat la troballa, informa Reuters.

En detall: El material marcat com a "classificat" va ser identificat pels advocats personals de Biden el 2 de novembre, dies abans de les eleccions de meitat de mandat, segons ha declarat Richard Sauber, conseller especial del president.

  • Els papers van aparèixer quan els advocats estaven empaquetant fitxers d'un armari per alliberar espai el mateix dia es va informar els Arxius Nacionals, als quals se'ls va lliurar la documentació l'endemà.
  • La Casa Blanca no ha revelat el contingut dels documents o el nivell de seguretat, tot i que la cadena de televisió CBS assegura que no contenen informació relacionada amb secrets nuclears.

Què han dit? Jamie Raskin, representant demòcrata i membre del Comitè de Supervisió de la Cambra de Representants, ha declarat en un comunicat que els advocats de Biden "semblen haver pres l'acció immediata i apropiada" després de trobar els papers, i espera que el fiscal general en prengui una "decisió imparcial".

A partir d'ara: El fiscal general, Merrick Garland, ha demanat al fiscal federal de Chicago que revisi els documents.

  • El conseller ha afirmat que la Casa Blanca coopera amb els Arxius i amb el Departament de Justícia per aclarir els fets.

A més: L'anterior president dels EUA, Donald Trump, també està sent investigat per haver-se emportat desenes de documents secrets quan va abandonar la Casa Blanca.

  • Trump conservava els documents, alguns relacionats amb armes nuclears, a la seva residència de Mar-a-Llac, a Florida. Agents de l'FBI van registrar la residència el 8 d'agost per ordre judicial, i van confiscar un centenar de documents classificats entre milers d'altres arxius.
Categoria: Món Global