Món Global
La ministra Teresa Ribera
Foto: La ministra Teresa Ribera | Alejandro Martínez Vélez / Europa Press
Energia

Alemanya dona el seu suport al H2Med, amb França Portugal i Espanya

La ministra Teresa Ribera
Foto: La ministra Teresa Ribera | Alejandro Martínez Vélez / Europa Press

Espanya ha anunciat aquest diumenge un acord perquè Alemanya s'uneixi a l'H2Med, juntament amb França i Portugal, segons ha confirmat la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera.

Per què és important? L'acord d'aquest diumenge arriba després de negociacions entre els governs d'Espanya, Alemanya, França i Portugal, "afavorides per la visió profundament europeista i per la intensa sintonia política, social i de progrés que els uneix", subratlla el Ministeri.

Què ha passat? Segons un comunicat del Ministeri, s'assoleix així un "èxit definitiu" a la vocació necessàriament europea amb què Espanya va dimensionar aquest hidroducte.

  • Espanya va impulsar el projecte a la presentació d'H2Med a la passada Cimera d'Alacant, el 9 de desembre de 2022.
  • A la cimera va assistir la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen.

Com funciona? H2Med estarà en funcionament el 2030 i s'espera que sigui capaç de transportar des d'Espanya 2 milions de tones d'hidrogen verd a l'any, cosa que representarà el 10% del total consumit per la UE.

  • L'any 2050 s'estima que el 20% de tota l'energia a Europa serà hidrogen renovable.

Què diuen? Així mateix, la incorporació d'Alemanya subratlla dos compromisos expressats per Espanya amb la posada en marxa del corredor verd de l'energia.

  • "Els plans d'H2Med continuen! El canceller Scholz confirma l'interès d'Alemanya a sumar-se al projecte", ha dit la ministra Ribera en un missatge a xarxes socials.
  • L'H2Med apropa Espanya a l'objectiu de "situar-se al capdavant de la carrera per la transició energètica, liderant el desenvolupament de les energies renovables, amb vocació també de ser un referent a l'hidrogen", segons del president del Govern, Pedro Sánchez.
  • Per a la vicepresidenta, "l'hidrogen renovable pot aportar solucions importants, però també innovació, creació d'ocupació i cadena de valor industrial en una economia com l'espanyola, al sud d'Europa, on hi ha molt per aportar" a la resta de la UE.

D'on venim? El passat 15 de desembre Enagás i altres operadors de França i Portugal que promouen l'H2Med van sol·licitar a la Comissió Europea que aquest corredor fos considerat Projecte d'Interès Comunitari --finançat amb fins al 50% amb càrrec a fons europeus.

  • Altres operadors d'Alemanya es van unir a una carta conjunta enviada a la Comissió on manifestaven "el seu suport" ferm al projecte.