Món Global
Imatge d'arxiu|arxivament d'un atac israelià a Gaza
Foto: Imatge d'arxiu|arxivament d'un atac israelià a Gaza | Abed Rahim Khatib / Europa Press
Orient Mitjà

L'Intercanvi de míssils a Gaza desperta por per una nova escalada

Temps de lectura: 3 minuts
Imatge d'arxiu|arxivament d'un atac israelià a Gaza
Foto: Imatge d'arxiu|arxivament d'un atac israelià a Gaza | Abed Rahim Khatib / Europa Press

L'Exèrcit israelià ha llançat aquest divendres a la matinada atacs aeris contra diversos complexos militars del Moviment de Resistència Islàmica (Hamas) a la Franja de Gaza en resposta al llançament hores abans de coets cap a Israel. Els fets s'han produït després de la mort aquest dijous de 9 palestins durant una batuda en un campament de refugiats a la ciutat cisjordana de Jenin.

Per què és important? L'intercanvi d'atacs genera alarma per una nova escalada de violència al territori. 

  • El primer ministre Benjamin Netanyahu va dir que Israel no busca empitjorar la situació, tot i que va ordenar que les forces de seguretat estiguessin en alerta.

D'on venim? L'autoritat palestina, encapçalada per Mahmud Abbas, ha declarat tres dies de dol després de la mort de nou persones en una batuda de l'exèrcit israelià a un campament de refugiats aquest dijous.

  • Hores després, el Ministeri de Sanitat palestí també va confirmar la mort d'un palestí de 22 anys identificat com a Yahya Abdulkarim Mohsen després de ser tirotejat per les forces israelianes a la localitat cisjordana d'Al-Ram, situada als voltants de Jerusalem.
  • En resposta, cinc coets van ser disparats des de la Franja de Gaza cap a Israel, amb el pretext, segons Hamàs de destruir estructures utilitzades per fabricar coets.

Què ha passat? Segons l'agència de notícies palestina WAFA, els militars israelians haurien disparat al voltant de 15 míssils al camp de refugiats d'Al Maghazi, al centre de Gaza, danyant una infraestructura i habitatges de palestins, mentre que hi ha hagut atacs també contra el sud-oest i el nord.

  • Alhora, ha indicat que els bombardejos al centre de la ciutat haurien provocat un tall d'energia a la zona i hauria causat pànic entre la població.
  • Hores després, l'Exèrcit israelià ha comunicat la suposada destrucció d'un segon campament militar de Hamàs, aquesta vegada al nord de Gaza: "El lloc havia servit com un dels importants centres d'activitat terrorista de l'organització".

Les reaccions:

  • "L'atac provocarà un dany significatiu a l'enfortiment i l'armament de Hamàs. L'organització terrorista Hamàs té la responsabilitat del que està passant a la Franja de Gaza i és qui pagarà el preu de les violacions de seguretat contra l'Estat d'Israel", diu un comunicat preliminar de les Forces de Defensa d'Israel (FDI).
  • Per la seva part, Gihad Islàmica i Hamàs han indicat que Israel "pagarà el preu" per la "massacre" a Jenin. El 'número dos' de l'oficina política de Hamàs, Salé al-Aruri, ha reclamat a les milícies palestines que "responguin a l'enemic" i "s'enfrontin a ell a totes les zones de Cisjordània i els territoris ocupats".

Visió global: Tor Wennesland, coordinador especial de l'ONU per al procés de pau a l'Orient Mitjà, va dir a Twitter que estava "profundament alarmat" i "trist" per la violència i que estava compromès amb les autoritats israelianes i palestines per "desescalar les tensions, restablir la calma i evitar més conflictes”.

Categoria: Món Global
Etiqueta: Israel