Món Global
Imatge d'arxiu|arxivament del secretari de Defensa dels Estats Units, Lloyd Austin.
Foto: Imatge d'arxiu|arxivament del secretari de Defensa dels Estats Units, Lloyd Austin. | EFE / MICHAEL REYNOLDS
Conflicte diplomàtic

El Pentàgon detecta un possible globus espia xinès als Estats Units

Temps de lectura: 3 minuts
Imatge d'arxiu|arxivament del secretari de Defensa dels Estats Units, Lloyd Austin.
Foto: Imatge d'arxiu|arxivament del secretari de Defensa dels Estats Units, Lloyd Austin. | EFE / MICHAEL REYNOLDS

El Pentàgon ha informat aquest dijous que l'Exèrcit nord-americà ha estat rastrejant aquests últims dies un presumpte globus espia xinès, que es trobaria a gran altitud, sobre l'espai aeri continental dels Estats Units.

Per què és important? Montana, on va ser albirat el globus, alberga camps subterranis de sitges de míssils balístics intercontinentals Minuteman III, un objectiu potencial per a l'espionatge xinès.

Què ha passat? L'artefacte ha estat vist sobre Billings, Montana, dimecres. Així mateix, hauria volat sobre Illes Aleutianes (Alaska) a través del Canadà i cap a Montana.

  • "Els Estats Units van detectar i estan rastrejant un globus de vigilància a gran altitud que es troba sobre el territori continental dels Estats Units en aquest moment", ha indicat el portaveu del Pentàgon, el general Pat Ryder.
  • Ryder també ha precisat que el globus "no presenta una amenaça militar o física per a les persones a terra" i ha indicat que "viatja actualment a una altitud molt per sobre del trànsit aeri comercial", tot i que no ha especificat on es trobaria, segons ha informat la cadena CNN.

A partir d'ara: El president dels Estats Units, Joe Biden, ha ordenat no abatre el globus xinès després que així els ho aconsellessin alts funcionaris de Defensa del seu Executiu.

  • Per part seva, un alt funcionari de Defensa ha precisat que el globus "té valor limitat" respecte a la recopilació d'Intel·ligència "més enllà del que la República Popular de la Xina pot fer per altres mitjans", segons ha informat la cadena NBC News.

Com funciona? Amb tot, l'Executiu nord-americà ha detallat que s'han observat instàncies d'aquesta activitat els darrers anys, fins i tot abans de l'actual administració.

  • L'oficial de major rang a les Forces Armades dels Estats Units i el principal assessor militar del president Biden, Mark Milley, va recomanar no abatre el globus, ja que no representava una amenaça militar, emfatitzant que l'administració va actuar "immediatament" per protegir-se contra la recopilació informació confidencial, segons ha recollit CNN.

Què han dit? Congressistes del Partit Republicà han criticat l'Administració Biden per la resposta davant la troballa d'un globus espia de la Xina sobre el territori nord-americà, demanant a la Casa Blanca que l'abati.

  • "Biden hauria de fer caure el globus espia xinès de forma immediata. El president Trump no ho hauria tolerat mai", ha afirmat la congressista republicana Marjorie Taylor Greene en un missatge a la xarxa social Twitter.
  • Segons la legisladora, sota l'Administració Biden estan passant multitud de coses que l'expresident Donald Trump no hauria tolerat, enumerant l'abandonament nord-americà de l'Afganistan, o la suposada falta de seguretat a la frontera.

A més: L'anunci sobre la detecció de l'artefacte ha fet que el secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, cancel·li el viatge a Pequín que tenia previst aquest cap de setmana per reunir-se amb les autoritats xineses i intentar reduir els frecs entre els dos països rivals.

Categoria: Món Global
Etiquetes: Xina Estats Units