Món Global
Zelenski a l'arribada a Brussel·les
Foto: Zelenski a l'arribada a Brussel·les | Europa Press
Invasió d'Ucraïna

Zelenski viatja a Brussel·les per demanar més armes als 27 de la UE

Temps de lectura: 2 minuts
Zelenski a l'arribada a Brussel·les
Foto: Zelenski a l'arribada a Brussel·les | Europa Press

El president de França, Emmanuel Macron, i el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, viatgen junts a Brussel·les per acudir a la cimera de la Unió Europea que se celebra aquest dijous.

Per què és important? Zelenski es troba en una gira europea amb l'objectiu de sol·licitar més ajuda militar als seus socis davant la perspectiva d'una nova ofensiva russa a la primavera.

  • El viatge inclou una visita a Londres, així com una reunió a París amb el canceller alemany Olaf Scholz i el president francès Emmanuel Macron i la participació al ple del Consell Europeu, amb tots els mandataris de la Unió.

D'on venim? La setmana passada, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, gran part del seu equip de comissaris i el president del Consell europeu, Charles Michel, van viatjar al país en guerra.

Què ha passat? A punt de complir-se el primer aniversari de la invasió russa d'Ucraïna, els mandataris europeus volen reforçar un missatge de suport a Kíiv.

  • Ara, els Vint-i-set reiteraran el seu compromís de mantenir-se al costat d'Ucraïna "tant temps com faci falta", recalquen des de Brussel·les.
  • La proposta implica mantenir el suport financer, polític i militar, i aplicar el desè paquet de sancions en el qual ja treballen.
  • També es debatran fórmules legals per finançar la reconstrucció d'Ucraïna amb els recursos confiscats a Rússia o assegurant que els responsables rendiran comptes davant la justícia internacional.

A més: Per la seva part, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha expressat la "solidaritat i el suport inequívoc" de l'Estat amb el president ucraïnès Volodímir Zelenski, que aquest dijous participa en la cimera extraordinària de caps d'estat i de govern de la UE a Brussel·les.

  • En una breu declaració davant dels mitjans, Sánchez ha dit que és "molt important" comptar amb la presència del líder ucraïnès a Brussel·les pocs dies abans del primer aniversari de la invasió russa.
  • El president espanyol es trobarà amb Zelenski juntament amb els líders de Suècia, Itàlia, Polònia, Romania i Holanda. El líder ucraïnès va ser dimecres a Londres i París, des d'on va reclamar més suport militar.