Món Global
L'alt representant per a la Política Exterior de la UE, Josep Borrell
Foto: L'alt representant per a la Política Exterior de la UE, Josep Borrell | Europa Press
Guerra Ucraïna

"Menys aplaudiments i més armes": la UE fica pressió per ajudar militarment Ucraïna

Actualitzat: Diumenge, 19 de febrer de 2023. 15:30
Temps de lectura: 2 minuts
L'alt representant per a la Política Exterior de la UE, Josep Borrell
Foto: L'alt representant per a la Política Exterior de la UE, Josep Borrell | Europa Press

L'alt representant per a la Política Exterior de la UE, Josep Borrell, ha demanat aquest diumenge accelerar i augmentar l'ajuda militar a Ucraïna.

Per què és important? Líders internacionals celebren la Conferència de Seguretat de Munic aquests dies i coincideixen a produir més armes i enviar-ne com abans millor, ficant més pressió als països per participar indirectament de la guerra contra Rússia.

Què ha dit? En la seva intervenció durant la Conferència de Seguretat de Munic, Borrell ha urgit augmentar l'esforç per ajudar Ucraïna.

  • "Hem de fer molt més i molt més ràpid. Tots els líders europeus han dit aquí que Rússia no pot guanyar la guerra, que Ucraïna l'ha de guanyar. Hem de passar de les paraules als fets. Menys aplaudiments i més subministrament d'armes".
  • "Armem Ucraïna perquè la guerra és un gran desafiament existencial per a la nostra seguretat. Zelenski i Ucraïna tenen suficient motivació, però no tenen prou munició. Aquesta és la paradoxa", ha avisat l'alt representant per la Política Exterior de la UE.

A més: El cap de la diplomàcia europea s'ha mostrat partidari de la proposta d'Estònia de fer compres conjuntes d'armament a nivell europeu per ajudar Kíev. "Estic d'acord amb la ministra Kaja Kallas, estem treballant en això i funcionarà", ha confirmat Borrell.

Últims moviments: Rússia i Ucraïna van intercanviar 180 presoners de guerra. 63 militars russos, entre ells alguns de "destacada importància" i 116 ucraïnesos, així com les restes mortals d'un voluntari britànic i un altre de neozelandès morts durant el conflicte.

D'on venim? Els Estats Units (EUA) han acusat Rússia formalment de cometre crims contra la humanitat a Ucraïna.

Categoria: Món Global