Món Global
La presidenta de la Comissió Europea
Foto: La presidenta de la Comissió Europea | ACN
Ucraïna

La Unió Europea adopta el desè paquet de sancions contra Rússia

Temps de lectura: 2 minuts
La presidenta de la Comissió Europea
Foto: La presidenta de la Comissió Europea | ACN

La Unió Europea ha adoptat formalment aquest divendres el desè paquet de sancions contra Rússia, just el dia que es compleix un any de l'inici de la guerra d'Ucraïna.

Per què és important? Les restriccions afectaran al voltant d'una cinquantena de components electrònics per a vehicles com drons, míssils i helicòpters, i es calcula que el seu impacte se situarà entorn dels 11.000 milions d'euros.

Al detall: La nova ronda inclou la prohibició d'adquirir cautxú rus i prohibeix les exportacions a Rússia de productes tecnològics que poden tenir ús militar, segons ha informat el Consell de la UE en un comunicat. 

  • El nou paquet també inclou sancions a set entitats iranianes vinculades a la Guàrdia Revolucionària per proveir drons a Moscou.

En profunditat: Les restriccions, a més, afecten productes del sector de la construcció com antenes o grues. Tal com va assenyalar la setmana passada la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, la intenció de la UE era "prohibir tots els productes tecnològics trobats al camp de batalla".

  • Per altra banda, s'afegeix a la llista de sancionats diversos "propagandistes" del president rus, Vladímir Putin, així com comandaments militars.
  • En paral·lel, s'han inclòs gairebé un centenar de persones i individus al llistat, sigui per responsabilitats polítiques o militars o per participar en l'estratègia de "propaganda i desinformació" del Kremlin.

A més: El consell ha iniciat el procés per suspendre les llicències de difusió de dos mitjans de comunicació, RT Arabic i Sputnik Àrab, perquè considera que estan sota el control directe o indirecte permanent rus i han estat utilitzats per les seves accions de desinformació i propaganda.

  • Això no impedirà que aquests mitjans i el seu personal no puguin realitzar activitats a la UE que no siguin de difusió, per exemple fer recerca i entrevistes.
Categoria: Món Global