Món Global
Seu de l'ONU a Nova York
Foto: Seu de l'ONU a Nova York | Greenpeace
Crisi climàtica

Acord "històric" de l'ONU per blindar els oceans sense jurisdicció de cap país

Temps de lectura: 2 minuts
Seu de l'ONU a Nova York
Foto: Seu de l'ONU a Nova York | Greenpeace

Els països membres de l'ONU han arribat a un "acord històric" per protegir el 30% dels oceans el 2030. 

Per què és important? Dues dècades ha trigat l'Organització de les Nacions Unides a tancar el debat pel blindatge de gairebé un terç del mar del planeta que es troba en territori de ningú i sense protegir.

D'on venim: El món ve de la decebedora cimera de la COP27, que va acabar amb un acord 'in extremis' però insuficient i amb moltes carpetes pendents de tancar.

En profunditat:

  • El text consensuat per uns 200 països posa les bases per establir zones marítimes protegides a més de 200 milles nàutiques de la costa (uns 370 quilòmetres), que no estan sota la jurisdicció concreta de cap país.
  • El nou tractat s'establirà dins el marc de la ja existent Convenció de les Nacions Unides sobre el Dret del Mar i busca "assegurar la conservació i l'ús sostenible de la diversitat biològica marina de les zones situades fora de la jurisdicció nacional".
  • Un dels principals esculls entre els països membres ha estat com resoldre la fractura entre Nord i Sud sobre com compartir els beneficis del mar i els recursos genètics marins, recull l'ACN.

Què diuen?

  • "El vaixell ha arribat a la costa", ha certificat la presidenta de les negociacions, Rena Lee, després de 35 hores de discussió entre les delegacions reunides a la seu de les Nacions Unides a Nova York.
  • "Aquest és un dia històric per a la conservació i un senyal que en un món dividit, protegir la natura i la gent es pot imposar a la geopolítica", ha afirmat Pilar Marcos, de Greenpeace.

Tanmateix: Rússia ha abandonat la reunió abans de l'acord final i ha demanat poder revisar el text amb detall abans de donar-hi el vistiplau definitiu. "No hi haurà reobertura ni negociacions substancials", ha volgut deixar clar Rena Lee, presidenta de les negociacions.

A partir d'ara:

  • Els països han d'adoptar i ratificar formalment el tractat al més aviat possible perquè entri en vigor, i després poder crear els santuaris marins.
  • L'adopció formal del tractat haurà d'esperar fins que un grup de tècnics garanteixi la uniformitat dels termes utilitzats i es tradueixi als sis idiomes oficials de l'ONU. 
Categoria: Món Global
Etiqueta: Medi ambient