Món Global
Gary Lineker, exfutbolista i presentador de la BBC
Foto: Gary Lineker, exfutbolista i presentador de la BBC | Ian Walton / PA Wire / dpa
Regne Unit

Apartat de la BBC per comparar la reforma migratòria britànica amb el nazisme

Temps de lectura: 3 minuts
Gary Lineker, exfutbolista i presentador de la BBC
Foto: Gary Lineker, exfutbolista i presentador de la BBC | Ian Walton / PA Wire / dpa

La cadena de televisió pública britànica BBC ha apartat Gary Lineker per un comentari amb què ha comparat la reforma migratòria del Regne Unit amb l'Alemanya nazi.

Per què és important? Lineker és un dels presentadors més reconeguts de la cadena i condueix el seu un programa esportiu des de 1999. Va ser una estrella del futbol en la seva joventut i, fins ara, era el presentador més ben pagat de la BBC.

Context: El Govern del Regne Unit va presentar una nova llei amb què busca deportar "ràpidament" als qui arribin a territori britànic, encara que això suposi escometre expulsions abans de resoldre una petició d'asil o deportar migrants a tercers països, com Ruanda.

A fons:

  • La cadena ha apartat Lineker, conegut pel seu posicionament públic en favor de l'acollida de refugiats i sol·licitants d'asil, per opinar que la proposta de llei per frenar el flux migratori al canal de la Manxa utilitza un llenguatge similar al de l'Alemanya nazi.
  • "Aquesta és una política immensament cruel dirigida a les persones més vulnerables, utilitzant un llenguatge que no dista de l'utilitzat per Alemanya als anys 30", va dir en un missatge en el seu compte personal de Twitter dimarts passat 7 de març. 
  • La BBC ha demanat al presentador que rectifiqui, però ell s'ha negat. Aquest divendres, ha decidit que Lineker "farà un pas enrere" i no presentarà el programa 'Partit of the Day' d'aquest dissabte, en paraules de la BBC, "fins a arribar a una d'acordada i clara posició sobre el seu ús de les xarxes socials".

Què diuen? "Mai no hem dit que Gary hagués de ser una 'zona' lliure d'opinions, o que no pugui tenir opinions en temes que són importants per a ell, però hem afirmat que s'hauria d'allunyar de prendre partit en temes relatius a partits polítics o controvèrsies polítiques", es justifica la BBC en un comunicat.

Reaccions:

  • La resta de presentadors del programa han informat la BBC que no participaran en l'emissió d'aquest dissabte per "solidaritat" amb el seu company.
  • La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, ha qualificat d'"indefensable" la decisió de la BBC: "Està soscavant la llibertat d'expressió davant la pressió política --i sembla que és sempre a la pressió política de la dreta a la qual se sotmeten.
  • L'exlider laborista Jeremy Corbyn també ha agraït a Lineker per "prendre partit pels refugiats", i ha fet una crida a "mobilitzar-nos contra les polítiques de crueltat, i derrotar aquesta inhumana, il·legal i immoral legislació".
  • La ministra de l'Interior del Regne Unit, Suella Braverman, ha recriminat al presentador que els seus comentaris "disminueixen la indescriptible tragèdia" de l'Holocaust, segons recull 'The Guardian'.

Per acabar: La comissària europea d'Interior, Ylva Johansson, va expressar aquest dijous que la seva primera impressió després de conèixer el projecte del Govern britànic de tramitar la norma és que "pot violar" el Dret Internacional.

Categoria: Món Global