Món Global
Un caça rus en una imatge d'arxiu
Foto: Un caça rus en una imatge d'arxiu | Mihail Tokmakov / Zuma Press
Guerra

Un caça rus col·lideix amb un dron dels EUA

Temps de lectura: 2 minuts
Un caça rus en una imatge d'arxiu
Foto: Un caça rus en una imatge d'arxiu | Mihail Tokmakov / Zuma Press

Col·lisió entre un caça rus i un dron estatunidenc al mar Negre. Així ho ha afirmat el Pentàgon dels EUA en un comunicat en què ha recriminat a Moscou una actitud "temerària".

Per què és important? Els fronts de la guerra d'Ucraïna es mantenen estables amb l'estancament del conflicte a la localitat de Bakhmut, però incidents com aquest contribueixen a pujar la tensió entre les dues potències, enfrontades indirectament. En la primera i última visita del president dels EUA, Joe Biden, aquest va anunciar un paquet d'ajut militar per valor de 500 milions d'euros.

En detall: L'incident s'ha produït quan dos caces Su-27 han dut a terme una interceptació d'un dron model MQ-9 Reaper en aigües internacionals que, segons el comunicat del Comandament Europeu de l'Estat Major Estatunidenc, hauria estat "insegura i poc professional".

  • Segons el Pentàgon, un dels avions ha abocat gasolina sobre el dron. El xoc s'hauria donat quan el Su-27 ha xocat amb les hèlices de l'aparell no tripulat, cosa que hauria provocat que aquest caigués a l'aigua.

Background: En paral·lel, la cúpula militar ucraïnesa ha consensuat mantenir la defensa de Bakhmut, una localitat situada a l'est del país que es troba sota el setge de les tropes russes, que ocupen una posició estratègica superior des que controlen tres dels quatre flancs de la ciutat.

  • Els costos de la defensa de Bakhmut són molt elevats: a falta de confirmació oficial, algunes estimacions apunten a xifres de morts d'entre 100 i 200 persones per dia al bàndol d'Ucraïna. Alguns analistes assenyalen que les raons per sostenir la defensa de la localitat són més polítiques que estratègiques: no s'entendria una retirada després de sacrificar tantes vides.