Món Global
La policia antiavalots francesa carrega durant una manifestació en contra de la reforma de les pensions
Foto: La policia antiavalots francesa carrega durant una manifestació en contra de la reforma de les pensions | Europa Press
Pensions

Macron imposa per decret la reforma de les pensions sense comptar amb l'Assemblea

Temps de lectura: 2 minuts
La policia antiavalots francesa carrega durant una manifestació en contra de la reforma de les pensions
Foto: La policia antiavalots francesa carrega durant una manifestació en contra de la reforma de les pensions | Europa Press

El president de França, Emmanuel Macron, ha convocat aquest dijous un Consell de Ministres extraordinari per autoritzar la utilització d'un instrument constitucional que evitarà sotmetre a votació a l'Assemblea Nacional la reforma de les pensions.

Per què és important? D'aquesta manera, Macron podrà tirar endavant la seva impopular reforma de les pensions sense haver de sotmetre-la a una votació que previsiblement hauria acabat en contra.

  • Aquest dimecres, milers de persones van tornar a protestar als carrers de França per qüestionar la reforma. 

Què en sabem? Macron ha reunit d'urgència el seu equip perquè avali recórrer l'article 49.3 de la Constitució, en virtut del qual el projecte tirarà endavant independentment del seu nivell real de suport.

  • La primera ministra, Elisabeth Borne, podrà recórrer aquest article per evitar inclús que hi hagi un debat a la Cambra Baixa.
  • Abans de la votació de l'Assemblea Nacional, el Senat ha donat suport aquest dijous al matí a la reforma impulsada per Macron, amb 193 vots a favor i 114 en contra.

Què esperar? La decisió ha indignat els sindicats, que ja han advertit de noves mobilitzacions.

  • "Si s'adopta la reforma, la ira i les protestes contra la reforma no s'acabaran", ha avisat Laurent Berger, líder del sindicat majoritari a França aquest matí.
  • Aquest instrument també obre la porta a què l'oposició posi sobre la taula mocions de censura contra el govern francès.

D'on venim? De fet, ja ha passat diversos cops durant aquesta legislatura, amb mocions en les quals fins i tot han sumat vots l'esquerrana La França Insubmisa (LFI) i la ultradretana Agrupació Nacional.

  • Tot i això, l'oposició necessitaria nous aliats per poder tombar l'Executiu.

Finalment, el text preveu allargar l'edat de jubilació dels 62 anys als 64.

  • També vol allargar el període de cotització mínima per poder optar a la pensió màxima, que s'ampliarà fins als 43 anys.