Món Global
Protestes a París
Foto: Protestes a París | Europa Press
França

Detingudes més de 200 persones a París pels disturbis contra Macron

Temps de lectura: 2 minuts
Protestes a París
Foto: Protestes a París | Europa Press

La policia de París ha detingut a més de 200 persones aquest dijous a la nit a la capital francesa per les protestes contra la reforma de les pensions del govern d'Emmanuel Macron. 

Per què és important? El govern francès ha aprovat mitjançant un article de la Constitució la reforma de les pensions, que augmenta l'edat de jubilació de 62 a 64 anys. 

Què en sabem? La Gendarmeria ha detingut 217 persones que durant les protestes han incendiat i danyat el mobiliari públic després d'enfrontar-se a les forces de seguretat franceses. 

  • Milers de persones van sortir aquest dijous a la plaça de la Concòrdia de París, a pocs metres del Parlament francès, per manifestar-se en contra de la reforma de les pensions del govern de Macron. 
  • Després de la manifestació la tensió ha anat en augment i part dels manifestants han començat a provocar aldarulls en els carrers parisencs. 
  • La policia ha utilitzat canyons d'aigua i gasos lacrimògens per dispersar als manifestants. 

Previsions: Els principals sindicats del país han convocat una vaga general pel pròxim 23 de març per retirar definitivament la reforma de les pensions aprovada pel govern francès. 

  • A més, l'oposició gal·la presentarà aquest divendres una moció de censura a la primera ministra, Elisabeth Borne. 

Què diuen? Justament, la primera ministra francesa ha reconegut que l'aplicació d'aquesta reforma suposarà "un gran esforç" pels francesos que hauran de treballar dos anys més. 

  • Borne ha justificat l'aprovació de la reforma perquè "deixar que la gent cregui que podem pagar-ho tot amb deute no és seriós". 

En detall: L'executiu francès ha decidit utilitzar l'article 49.3 de la Constitució per evitar sotmetre a votació a l'Assemblea Nacional la reforma de les pensions. 

  • L'article permet al govern aprovar la reforma sense passar abans per les corts.