Món Global
Míssils a Moscou, Rússia
Foto: Míssils a Moscou, Rússia | EFE/SERGEI ILNITSKY
Guerra

Putin acorda amb Bielorússia desplegar armes nuclears tàctiques russes

Actualitzat: Dissabte, 25 de març de 2023. 20:18
Temps de lectura: 2 minuts
Míssils a Moscou, Rússia
Foto: Míssils a Moscou, Rússia | EFE/SERGEI ILNITSKY

El president rus, Vladímir Putin, ha anunciat aquest dissabte 25 de març un acord per desplegar armes nuclears tàctiques a Bielorússia.

Per què és important? Aquest és un moviment important del Kremlin enmig de l'escalada de tensió amb la por de fons que tot plegat desemboqui en l'ús de les temudes armes nuclears. Putin ja va anunciar la suspensió del darrer tractat de desarmament nuclear que tenia signat amb els EUA.

En profunditat: 

  • Rússia desplegarà armes nuclears tàctiques, és a dir, de curt abast, sota el nou pacte que han assolit Putin i Alexander Lukashenko, president de Bielorússia.
  • És la resposta a l'anunci del Regne Unit de subministrar munició d'urani empobrit a Ucraïna, cosa que motiva les sospites del Kremlin que el país amb qui està en guerra desenvoluparà armes nuclears.
  • Lukashenko ja havia plantejat oferir el seu territori per al desplegament d'armes nuclears tàctiques russes, sempre segons Putin.

Què diuen?

  • "Hem acordat amb Lukashenko el desplegament d'armes nuclears tàctiques a Bielorússia sense violar el règim de no proliferació", ha explicat Putin en una entrevista a la televisió Rossiya 24.
  • "Quant a les nostres negociacions, el motiu és l'anunci del viceministre de Defensa britànic sobre el subministrament de munició d'urani empobrit a Ucraïna, la qual cosa està vinculada d'una manera o l'altra amb la tecnologia nuclear", ha afegit.

D'altra banda: D'aquesta forma, el president rus insisteix que aquest moviment no viola els acords de no proliferació en justificar que els EUA té armes nuclears a altres països, sempre sota el seu parer.

Reaccions: Josep Borrell, alt representant de la Política Exterior de la Unió Europea, ha afirmat que el desplegament d'armes nucelars tàctiques de Rússia a Bielorússia suposa "una altra escalada del conflicte", recull EFE.

Per acabar: Rússia compta des de fa mesos amb míssils tàctics Iskander i deu avions de combat també amb capacitat nuclear a territori bielorús.

Categoria: Món Global