Món Global
Una família torna a Ucraïna pel pas fronterer de Medyka.
Foto: Una família torna a Ucraïna pel pas fronterer de Medyka. | Jordi Pujolar / ACN
Drets Humans

Amnistia Internacional titlla de racistes les polítiques migratòries de la UE

Temps de lectura: 2 minuts
Una família torna a Ucraïna pel pas fronterer de Medyka.
Foto: Una família torna a Ucraïna pel pas fronterer de Medyka. | Jordi Pujolar / ACN

Amnistia Internacional (AI) ha criticat "el racisme inherent en les polítiques i pràctiques de la Unió Europea en les seves fronteres exteriors". Assegura que s'ha evidenciat en la implicació col·lectiva per acollir els refugiats de la guerra d'Ucraïna, una atenció que no han rebut refugiats d'altres conflictes que fa anys que duren.

Per què és important? Aquest any ha estat marcat a Europa per la invasió russa d'Ucraïna. La resposta política de la UE davant d'aquesta ha estat contundent, però no sempre ha respectat els drets humans, tal com ara apunta l'organització pels drets humans.

Què diu? L'Informe 2022/2023 d'Amnistia Internacional assegura que l'acollida de refugiats ha estat "exemplar" a la UE, si bé, "ha estat discriminatòria en excloure a certs grups, com les persones negres, que tenien més obstacles per accedir a protecció".

  • "La generosa rebuda a la majoria dels qui fugien d'Ucraïna contrasta marcadament amb el rebuig habitualment violent de persones refugiades i migrants" procedents de països com Afganistan, Síria i l'Àfrica subsahariana.
  • Destaca també que la resposta demostra "que els estats tenen capacitat per oferir una protecció digna a milions de persones quan existeix voluntat política".

Background: La UE va activar per primera vegada la Directiva de Protecció Temporal, que donava accés ràpid a allotjament, feina i educació als qui fugien del conflicte d'Ucraïna.

  • Molts estats van aprovar polítiques excepcionals per facilitar l'acollida de refugiats d'aquesta guerra.
  • Els països de la UE han implementat dures sancions econòmiques contra Rússia.
  • També es van aplicar restriccions de viatge a persones de nacionalitat russa.

A més: Les sancions contra Rússia es van justificar amb àmplies investigacions sobre els crims de guerra que s'estaven cometent.

  • Amnistia Internacional lloa aquestes recerques, però recorda que les investigacions sobre violació de drets humans en altres conflictes, com el d'Armènia i Azerbaidjan l'any 2020, continuen aturades.
  • "Totes les denúncies de crims de guerra i crims contra la humanitat han de ser objecte d'investigacions imparcials i independents".

Conclusió: L'informe conclou que "la guerra de Rússia a Ucraïna ha empitjorat les tendències negatives d'anys anteriors en matèria de drets humans".

  • Afirma que ha agreujat "la inseguretat i la desigualtat".
  • També diu que "ha servit de pretext i ha animat a les forces autoritàries a continuar reprimint llibertats fonamentals".