Món Global
Bandera dels EUA onejant al Capitoli
Foto: Bandera dels EUA onejant al Capitoli | Europa Press
Estats Units

Un jutge del Suprem dels EUA accepta regals d'un donant republicà durant 20 anys

Temps de lectura: 2 minuts
Bandera dels EUA onejant al Capitoli
Foto: Bandera dels EUA onejant al Capitoli | Europa Press

Un jutge del Tribunal Suprem dels Estats Units (EUA) ha acceptat i no ha declarat durant 20 anys regals de luxe d'un empresari milionari que habitualment aporta diners al Partit Republicà.

Per què és important? La polèmica sacseja el màxim estament del poder judicial del país nord-americà en tractar-se d'una presumpta violació de la llei anticorrupció.

Què en sabem? L'organització investigadora ProPública ha revelat que el jutge Clarence Thomas, de 74 anys i un dels més conservadors del Tribunal Suprem, ha estat acceptant regals de luxe del magnat immobiliari Harlan Crow durant dues dècades. Aquest, alhora, és molt proper al Partit Republicà i, de fet, és donant habitual de diners.

En profunditat: 

  • Thomas ha viatjat en avions i iots privats, i passa gairebé tots els estius a un hotel propietat de l'empresari a l'estat de Nova York. Fins i tot la seva dona, l'activista conservadora Virginia Thomas, l'hauria acompanyat en aquests viatges.
  • El magistrat també ha visitat amb Crow en diverses ocasions el Bohemian Grove, un exclusiu ressort a Califòrnia reservat per a homes poderosos i influents, com polítics, famosos i empresaris.
  • La llei no prohibeix les relacions d'amistat de jutges amb donants o membres de partits, però aquest cop podria tractar-se de delicte ja que Thomas no ha declarat mai res de tot això als seus informes financers.

Reaccions:

  • Aquestes informacions donen ales a Fix The Court, organització que defensa la remodelació del Tribunal Suprem, per insistir en la necessitat d'establir mesures bàsiques de control i unes regles estrictes sobre els regals que rebin els magistrats.
  • Alhora, alguns membres del Partit Demòcrata són partidaris de sotmetre Thomas a un 'impeachment', el procediment pel qual se'l podria jutjar per destituir-lo del seu càrrec vitalici.

A més: Virginia Thomas, la dona del magistrat, ja té la seva pròpia polèmica, en haver-se revelat correus enviats per ella en què pressionava el cap del gabinet de l'expresident Donald Trump per declarar invàlida la victòria del demòcrata Joe Biden a les eleccions del 2020.

Categoria: Món Global