Món Global
Imatges del moment de l'explosió d'un dels drons que haurien provat d'atemptar contra el president rus Vladímir Putin
Foto: Imatges del moment de l'explosió d'un dels drons que haurien provat d'atemptar contra el president rus Vladímir Putin | Twitter
Guerra d'Ucraïna

VÍDEO: El govern rus acusa Ucraïna de provar d'atemptar contra la vida de Putin

Temps de lectura: 2 minuts
Imatges del moment de l'explosió d'un dels drons que haurien provat d'atemptar contra el president rus Vladímir Putin
Foto: Imatges del moment de l'explosió d'un dels drons que haurien provat d'atemptar contra el president rus Vladímir Putin | Twitter

El Kremlin ha acusat aquest dimecres Ucraïna d'intentar assassinar amb dos drons el president rus, Vladímir Putin, en plena ofensiva ucraïnesa contra posicions russes a Bakhmut.

Per què és important? Aquesta acusació arriba hores després que el comandant del grup de l'est de les forces armades ucraïneses, Oleksandr Syrskyi, hagi anunciat la retirada de les tropes que la Federació Russa tenia a Bakhmut, un enclau estratègic important per recuperar la regió del Donetsk, sota ocupació del Kremlin des de 2015. Aquesta conjunció de fets pot implicar un empitjorament significatiu de les hostilitats.

En detall: Els dos drons tindrien com objectiu la residència presidencial, però, segons apunta l'agència de notícies russa TASS, han estat abatuts sense que es produïssin més danys materials i personals que els que s'han derivat de la caiguda dels aparells als patis del Kremlin.

El govern de Kíiv ha negat cap relació amb aquest atac en boca de l'assessor presidencial Mykhailo Podolyak, qui ha assegurat que es tractaria d'una temptativa d'atemptat de falsa bandera per justificar una ofensiva indiscriminada russa a Ucraïna.

D'on venim? A les imatges que circulen de l'incident hom pot veure els preparatius del 9 de maig, celebrat a Rússia com el Dia de la Victòria sobre el nazisme en commemoració de la caiguda militar de Berlín l'any 1945. Dies i hores abans, diverses ciutats russes van anunciar que cancel·larien els actes de celebració d'aquesta data per por a atacs ucraïnesos.

A banda, el Washington Post avançava a finals d'abril que la intel·ligència militar ucraïnesa estava preparant atacs contra la rereguarda russa, una iniciativa que hauria produït inquietud a l'administració de Joe Biden per por a una resposta molt més agressiva per part de Rússia.

I per acabar-ho d'adobar, Yevgeny Prigozhin, propietari del grup de contractisme militar Wagner, clau en el sosteniment de l'ocupació russa a l'enclau estratègic de Bakhmut, havia dit recentment a una entrevista que si no es donava més suport als seus homes en forma de municions hauria de considerar la retirada.

Prigozhin fa mesos que antagonitza amb Serguei Xoigú, ministre de defensa rus, presumiblement per provar de col·locar un actiu afí en aquesta posició.

Categoria: Món Global