Món Global
Guerra d'Ucraïna

Els mercenaris russos de Wagner anuncien la retirada de l'enclau estratègic de Bakhmut

Temps de lectura: 2 minuts

El grup de contractisme militar Wagner ha anunciat en boca del seu propietari, Yevgeny Prigozhin, que es retirarà de l'enclau estratègic ucraïnès de Bakhmut el proper 10 de maig.

Per què és important? Bakhmut és una ciutat clau per l'avenç de la contraofensiva de les forces armades d'Ucraïna vers el Donetsk, un territori sota ocupació russa des del 2015. La importància d'aquesta localitat per la guerra queda palesa en el fet que, durant la contesa per conquerir-la, les baixes a tots dos bàndols es comptaven en centenars diaris.

En detall: Prigozhin ha anunciat la decisió en un videocomunicat penjat a Telegram on apareix amb uniforme militar i rodejat de combatents del grup que dirigeix. En aquest vídeo, culpa de la retirada al ministre de defensa Serguei Xoigú, amb qui fa mesos que antagonitza.

Tot i que alguns experts com l'analista Alex Kokcharov apunten a la possibilitat que aquest anunci sigui fals i que, en última instància, vulgui arrossegar les forces armades ucraïneses a una trampa.

D'on venim? Hores abans d'aquest comunicat, Prigozhin ha gravat un vídeo molt gràfic rodejat de cadàvers on culpava Xoigú de les morts dels seus efectius per no fer-los arribar la munició necessària.

En una entrevista en vídeo, l'empresari proper al president rus Vladímir Putin ja havia amenaçat amb la retirada si no es satisfeien les necessitats armamentístiques dels seus homes.

Aquest conflicte arriba dies després que el Kremlin culpés al govern d'Ucraïna d'intentar assassinar Putin amb dos drons, uns fets que han desencadenat tot tipus d'especulacions sobre la seva autoria:

  • Alguns experts apuntaven a un possible atac de falsa bandera amb què el Kremlin podria justificar una mobilització total de la població russa, ja que a hores d'ara, oficialment, la guerra a Ucraïna és només una operació especial.
  • Però altres analistes, com Konstantin Sonin, consideren que reconèixer aquesta suposada temptativa de magnicidi és massa humiliant pel govern de Rússia, ja que ni amb la mobilització estan garantits els progressos militars.
  • La negació del govern ucraïnès de tot vincle amb aquest atemptat fallit es podria explicar pel que va avançar el Washington Post a finals d'abril: que l'administració Biden ha manifestat inquietud davant de possibles atacs d'Ucraïna a la rereguarda russa.
Categoria: Món Global
Etiquetes: Ucraïna Rússia