Món Global
Donald Trump en una fotografia d'arxiu
Foto: Donald Trump en una fotografia d'arxiu | EFE/Stefani Reynolds/Pool
Abús sexual

Condemnat Donald Trump per abusar sexualment de l'escriptora Jean Carroll

Temps de lectura: 3 minuts
Donald Trump en una fotografia d'arxiu
Foto: Donald Trump en una fotografia d'arxiu | EFE/Stefani Reynolds/Pool

L'expresident dels Estats Units Donald Trump va abusar sexualment i va difamar l'escriptora Jean Carroll. Així ho ha dictaminat un jurat popular en el judici contra el magnat, que també haurà d'indemnitzar la víctima amb 5 milions de dòlars (4,6 milions d'euros).

Per què és important? És la primera condemna a un expresident dels EUA per un cas d'abús sexual. Trump també és el primer expresident imputat per, suposadament, comprar el silenci de l'actriu porno Stormy Daniels  per amagar les relacions sexuals entre els dos.

  • Tot i això, Trump manté la seva intenció a presentar-se a les eleccions presidencials el 2024.

Què en sabem? Aquest dimarts, el jurat popular només va necessitar 2 hores i 45 minuts per consensuar un veredicte de culpabilitat. 

  • Carroll acusava l'exmandatari de violar-la en un provador de roba d'uns grans magatzems entre 1995 i 1996, però finalment ha estat condemnat per abús sexual.
  • Sobre Trump hi havia més acusacions de caràcter sexual, però la de l'escriptora és l'única que ha acabat en judici.
  • La condemna és civil, per tant, no hi havia risc d'ingrés a presó.

Què diu? Amb el seu habitual to prepotent i plenament confiat en la seva innocència, Trump va assenyalar durant el judici que Carroll no era el seu "tipus" de dona i la va confondre amb la seva segona dona, Marla Maples. 

  • "Històricament, les estrelles poden" agafar les dones pels genitals, va arribar a dir davant el jutge, una frase que ja va expressar durant la campanya de 2016.
  • Lluny de rectificar o matissar la frase, Trump va seguir: "Si observes l'últim milió d'anys, ha estat la tònica general. No sempre, però sí en general, per fortuna o per desgràcia". Quan l'advocada de la víctima li va preguntar si ell es considerava a si mateix una estrella va respondre: "Crec que es pot dir que sí".

Visió global: Els problemes amb la justícia per l'expresident dels EUA no s'acaben amb aquesta condemna.

  • Assalt al capitoli: El govern dels EUA investiga des del passat novembre Trump per la seva relació amb l'assalt al Capitoli de 2020 on van morir diverses persones.
  • Documents classificats: La Fiscalia també l'investiga per saber si es va quedar amb documents classificats a la seva finca de Florida després d'abandonar la Casa Blanca el 2021.
  • Manipulació electoral: Un fiscal de l'estat de Geòrgia investiga els suposats esforços de Trump per anul·lar la seva derrota electoral el 2020 en aquest territori del país, manipulant els resultats i anul·lant la victòria de Biden. 
  • Corrupció empresarial: La fiscal de Nova York creu que l'expresident, la seva empresa i els seus fills van manipular el valor dels actius de l'empresa familiar per demanar préstecs i aconseguir estalviar-se pagar impostos.