Món Global
Foto: Abel Riu, expert en l'espai postsoviètic | Principal
Entrevista

Abel Riu: "El govern ucraïnès podria estar fomentant la insurgència russa"

Temps de lectura: 4 minuts
Foto: Abel Riu, expert en l'espai postsoviètic | Principal

Parlem amb Abel Riu, expert en l'àmbit postsoviètic i president del Catalonia Global Institute, sobre el punt en què es troba la guerra d'Ucraïna i les implicacions que està tenint tant a Rússia com a la resta del món.

Per què és important? Després de mesos d'estancament al front, Ucraïna ha començat a avançar posicions vers a territoris ocupats per Rússia des del 2015. Tot plegat està desencadenant lluites de poder al Kremlin que van en perjudici de l'esforç militar dels invasors.

Situació de la guerra en aquests moments

Els darrers dies s'apunta a la possibilitat de noves ofensives ucraïneses al nord i sud de Bakhmut, un enclau amb més valor simbòlic que estratègic. El Kremlin esperava conquerir aquest municipi per presentar una petita victòria davant del desastre general que ha suposat la temptativa d'invasió, però les forces armades d'Ucraïna han aconseguit mantenir-ne el control.

Tot i que és possible que aquesta ofensiva no es doni de cop, sinó de forma esglaonada.

En detall: "En aquesta guerra és molt important la qüestió de la moral. És un dels factors fonamentals que expliquen perquè Ucraïna va aconseguir resistir l'envestida inicial i va forçar als russos a retrocedir".

Noves capacitats militars

Els míssils Storm Shadow britànics eren una petició ucraïnesa que venia de lluny. Poden assolir una distància de 250 kilòmetres, el que els permet colpejar la rereguarda russa en territori ocupat d'Ucraïna amb l'objectiu d'erosionar la capacitat defensiva dels ocupants per aplanar el terreny per eventuals atacs amb què recuperar territori.

Això suposa un increment exponencial de les capacitats ofensives dels ucraïnesos, ja que els sistemes HIMARS (acrònim de High Mobility Artillery Rocket System), amb un rang de 70 kilòmetres, ja van provocar estralls en els magatzems de municions russos, quan l'avantatge de l'exèrcit ocupant es basava en l'ús intensiu d'artilleria.

El paper d'Ucraïna en la resistència a Rússia

Hi ha hagut molts atacs amb drons les últimes setmanes. I si bé és cert que alguns vénen de territori ucraïnès, hi ha altres que no se sap d'on. És probable que n'hi hagi que vénen del mateix territori rus. Els atacs amb dron contra el Kremlin, per exemple. Si es confirma l'autoria ucraïnesa dels atacs, es tractaria d'una acció humiliant i d'important contingut simbòlic, ja que l'aparell va esclatar prop de la bandera de la Federació.

Background: "No és descartable pensar que el govern ucraïnès està fomentant la creació d'un front intern mitjançant l'impuls de la insurgència russa".

El joc de trons rus

Hi ha un conflicte entre Yevgueny Prigozhin, el propietari de l'empresa de contractistes militars Wagner, a càrrec de mantenir l'ocupació de Bakhmut, i el Ministeri de Defensa de Serguei Xoigú fent pinya amb el general Valeri Guerasimov. Els esforços de Wagner van dirigits a guanyar punts davant les elits i la societat russa, deixant en evidència els fracassos d'unitats que depenen del Ministeri de Defensa.

La quantitat de munició que es consumeix diàriament al bàndol rus ha superat àmpliament la capacitat de producció de la seva indústria militar. Hi ha dubtes sobre fins a quin punt el Ministeri de Defensa està proporcionant menys munició d'artilleria a Wagner de la que podrien proporcionar-li com a part de la competició política entre aquesta empresa i l'Estat.

Reaccions: "A Prigozhin se li acaba la paciència, va escalant la seva retòrica, amb vídeos cada cop més explícits, insultant Xoigú i Guerasimov, arribant a amenaçar amb retirar-se el 10 de maig".

Un cop feta l'entrevista, el Washington Post ha explicat que a la intel·ligència dels EUA filtrada a Discord s'hi indicava que Prigozhin hauria ofert a Ucraïna delatar posicions russes a canvi de la retirada ucraïnesa de la localitat.

Rússia, un tigre de paper

El gener de 2022, Rússia havia assolit una pic d'influència política i militar sobre les repúbliques que en el passat havien format la Unió Soviètica. Però la guerra ha suposat un desastre geopolític pel que fa al capital acumulat pel Kremlin.

Conseqüències: "La situació actual és que la capacitat de Rússia de projectar poder cap a l'espai postsoviètic ha quedat molt tocada, perquè una part fonamental d'aquesta es basava en el poder militar rus. Si l'amenaça de l'ús de la força queda tocada pel fet que no ets capaç d'imposar-te a un país a priori inferior, aleshores molts països reconsideren els seus càlculs".