Món Global
L'expresident de França Nicolas Sarkozy
Foto: L'expresident de França Nicolas Sarkozy | Europa Press
Tribunals

Condemnen Nicolas Sarkozy a tres anys de presó per corrupció

Temps de lectura: 2 minuts
L'expresident de França Nicolas Sarkozy
Foto: L'expresident de França Nicolas Sarkozy | Europa Press

Un tribunal francès ha confirmat la condemna a tres anys de presó per l'expresident de França Nicolas Sakozy per corrupció. 

Per què és important? L'expresident va ser condemnat pel "cas de les escoltes" per un delicte de corrupció comès l'any 2015, on se l'acusa d'utilitzar la seva influència per beneficiar-se en una altra causa. 

Què en sabem? Un tribunal de París ha condemnat Sarkozy a tres anys de presó per corrupció. L'expresident de la república no entrarà a presó, però haurà de complir la pena en arrest domiciliari i amb un braçalet electrònic.

  • El tribunal ja el va condemnar l'any 2021, però va recórrer.
  • Ara, la justícia considera provat que l'expresident va utilitzar un advocat i un jutge per obtenir informació que podria beneficiar-lo en una altra causa judicial en el qual està implicat. 
  • L'expresident va oferir al jutge Gilbert Azbiert, que també ha estat condemnat a tres anys de presó i tres anys d'inhabilitació del seu càrrec, un lloc de treball a Mònaco a canvi que li filtrés dades relatives a la causa oberta per finançament il·legal en la campanya electoral del 2007. 

D'on venim: La justícia investigava el finançament il·legal de Sarkozy en les eleccions presidencials franceses de l'any 2007, on el candidat hauria acceptat pagaments il·legals de l'hereva de la marca L'Oreal, Liliane Bettencourt.

  • Aquesta va ser la primera causa per la qual l'expresident va seure al banc dels acusats.

Què diu? La sentència, molt dura amb Sarkozy, apunta que "es va beneficiar del seu estatus d'expresident per obtenir benefici personal" i que aquest fet "atempta contra la confiança que els ciutadans poden esperar legítimament de la justícia". 

Previsions: Sarkozy, que sempre ha defensat la seva innocència, encara té l'opció de recórrer la condemna davant del Tribunal Suprem francès. 

  • Té cinc dies per presentar recurs davant de la justícia. 
Categoria: Món Global