Món Global
Mercenaris de Wagner
Foto: Mercenaris de Wagner
Guerra Ucraïna

Moscou proclama el control total sobre la ciutat de Bakhmut

Actualitzat: Diumenge, 21 de maig de 2023. 17:30
Temps de lectura: 2 minuts
Mercenaris de Wagner
Foto: Mercenaris de Wagner

Rússia va proclamar aquest dissabte el control total de l'arrasada ciutat de Bakhmut. Una ciutat ucraïnesa oriental que ha concentrat llargues batalles en els seus carrers ja totalment destrossats.

Per què és important? La batalla a la ciutat de Bakhmut és la més llarga de totes des de l'inici de la guerra a Ucraïna.

En profunditat: L'assalt de la ciutat va ser comandat pels mercenaris Wagner, a sou de Moscou. Aquests mercenaris van anunciar ahir que les seves tropes han expulsat els ucraïnesos de l'última zona urbanitzada de la ciutat.

  • En canvi, la viceministra ucraïnesa de Defensa, Ganna Maliar, ha assegurat que és un anunci fals. Ha afirmat que els defensors d'Ucraïna segueixen controlant "algunes instal·lacions industrials i infraestructures de la zona, així com el sector privat". Tot i això, ha confessat que la situació "és crítica".

Què en sabem? La conquista de Bakhmut, o com els russos es refereixen a ella, Artyomovsk, representaria la primera gran victòria de Moscou en el conflicte de més de 10 mesos.

  • L'anunci de la suposada gesta russa es va produir hores després que Kíiv expliqués que la batalla a Bakhmut estava en una situació "crítica" i mentre que el líder ucraïnès, Volodímir Zelenski, estava reunit ahir amb els líders del G7 al Japó.

Què han dit? El líder de Wagner, Yevgueni Prigozhin, va dir en un vídeo difós pels serveis de premsa a Telegram: "El 20 de maig de 2023, avui, al migdia, Bakhmut ha sigut conquerida completament".

  • En el vídeo bèl·lic se'l veia davant d'homes armats que onejaven la bandera russa, rodejats d'edificis totalment col·lapsats pels explosius i les bales.

Reaccions: El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha sortit al pas de l'anunci del Kremlin. "Bakhmut no està ocupada per Rússia a dia d'avui", ha dit, malgrat reconèixer que la ciutat està "completament destruïda", sense gent i ha comparat la devastació amb la de la bomba atòmica d'Hiroshima el 1945.

Categoria: Món Global