Món Global
Presidents dels països participants de la cimera del G-7 a Hiroshima, al Japó
Foto: Presidents dels països participants de la cimera del G-7 a Hiroshima, al Japó | G-7
Guerra

Caces americans i avenços amb països neutrals: les claus de Zelenski al G-7

Temps de lectura: 3 minuts
Presidents dels països participants de la cimera del G-7 a Hiroshima, al Japó
Foto: Presidents dels països participants de la cimera del G-7 a Hiroshima, al Japó | G-7

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha participat en la cimera del G-7 que els presidents d'aquest selecte club de líders mundials han celebrat aquest cap de setmana a Hiroshima, al Japó. A la trobada, ha promès que no farà servir els caces regalats pels EUA en territori rus.

Per què és important? Zelenski s'ha reunit amb tots els membres del G-7 (format per Alemanya, Canadà, Estats Units, França, Itàlia, Japó i Regne Unit) per refermar el seu suport contra la guerra a Ucraïna per part de l'exèrcit rus.

A fons: Zelenski ha aprofitat la seva presència a la cimera del G-7 per reunir-se amb els principals líders internacionals, entre els quals el president dels Estats Units, Joe Biden, a qui ha garantit que no usarà els caces F-16 en territori rus.

  • Així mateix, Joe Biden ha promès al president ucraïnès 375 milions de dòlars extra en ajuda militar, principalment artilleria i sistemes de llançament de míssils.

D'altra banda: El líder ucraïnès ha sortit al pas de l'anunci del Kremlin segons el qual els mercenaris de Wagner i l'exèrcit han conquerit Bakhmut, ciutat estratègica del Donetsk.

  • "Bakhmut no està ocupada per Rússia a dia d'avui", ha dit, malgrat reconèixer que la ciutat està "completament destruïda", sense gent i ha comparat la devastació amb la de la bomba atòmica d'Hiroshima el 1945.

Què diu? "Les fotos d'Hiroshima em recorden a Bakhmut. No hi ha absolutament res viu. Tots els edificis estan destruïts", ha afirmat el president d'Ucraïna, que ha fet una ofrena floral i ha parlat de la reconstrucció del seu país.

  • "Ara, Hiroshima està reconstruïda. Somiem amb reconstruir totes les nostres ciutats que ara estan en ruïnes i tots els pobles on no queda ni una sola casa dempeus després dels atacs russos", ha conclòs Zelenski.

Avenços amb països neutrals: Durant la seva visita, Zelenski ha intentat acostaments amb països més 'neutrals' amb la invasió russa com Corea del Sud, l'Índia o el Brasil.

  • El president de Corea del Sud, Yoon Suk Yeol, ha promès l'entrega de material pel desminat i ambulàncies després d'una reunió de mitja hora.
  • El primer ministre de l'Índia, Narendra Modi, ha assegurat a Zelenski que farà "tot el possible" per resoldre la invasió russa a Ucraïna. "Entenc perfectament el seu patiment i el dels ciutadans ucraïnesos", ha reconegut Modi al líder ucraïnès. L'Índia té estrets vincles amb Rússia i fins ara no havia condemnat la guerra.
  • Menys sort ha tingut Zelenski amb el president del Brasil, Inácio Lula da Silva, que al·legant "problemes d'agenda" ha evitat la fotografia amb el president ucraïnès a la cimera del G-7.