Món Global
Uns gossos intenten fugir de la inundació causada per l'explosió de la presa
Foto: Uns gossos intenten fugir de la inundació causada per l'explosió de la presa | @EmineDzheppar
Guerra d'Ucraïna

Cases flotant i veïns als terrats: la destrucció d'una presa a Ucraïna provoca el caos

Temps de lectura: 3 minuts
Uns gossos intenten fugir de la inundació causada per l'explosió de la presa
Foto: Uns gossos intenten fugir de la inundació causada per l'explosió de la presa | @EmineDzheppar

Ucraïna i Rússia s'acusen mútuament d'haver destruït la presa de Nova Kajovka, una ciutat estratègica al sud-est del país en mans de les forces de Putin i que limita la zona que ara mateix conquereix el Kremlin amb la resistència ucraïnesa. El recinte destruït aquest dimarts travessava el riu Dniéper i divideix els dos exèrcits.

Què en sabem? El govern ucraïnès assegura que una explosió ha destruït el dic de contenció d'un dels embassaments més importants al riu. En canvi, Rússia acusa el país de Volodímir Zelenski d'atacar la infraestructura amb artilleria.

A la pràctica: La central hidroelèctrica contenia 18 milions de metres cúbics d'aigua, que ràpidament està inundant les poblacions de la zona. Vídeos publicats a les xarxes socials mostren com l'aigua engoleix barris i parts de localitats. 

  •  Tot i que la majoria dels seus habitants van abandonar aquests municipis per la seva proximitat amb el front, l'administració militar de Kherson calcula que s'han d'evacuar unes 16.000 persones. De moment, s'han evacuat prop d'un miler de persones, segons el ministre d'Interior d'Ucraïnès, Igor Klymenko. 

Què diu Ucraïna? 

  • El cap de l'oficina presidencial Andriy Yermak qualifica l'explosió de "crim de guerra" i "ecocidi". "Els russos seran responsables de la falta d'aigua potable per a la gent del sud de la regió de Kherson i de Crimea, i per la possible destrucció d'algunes localitats i de la biosfera".
  • "La destrucció de la central confirma a tot el món que els russos han de ser expulsats de tots els racons del territori ucraïnès. No se'ls ha de deixar un sol metre perquè el fan servir cada metre per fer el terror", ha assegurat el president Zelenski, que acusa Rússia de terrorisme.

Què diu l'OTAN? "Farem responsables d'aquest crim de guerra a Rússia i els seus agents. És un acte indignant que demostra un cop més la brutalitat de la guerra de Rússia a Ucraïna"

Per què és important? La inundació d'aquesta àrea podria complicar la contraofensiva iniciada per Ucraïna els últims dies al sud del país. 

  • Les tropes russes han aixecat línies fortificades per detenir un possible avanç ucraïnès.