Open Melon
Agents antidisturbis de la Policia Nacional a Barcelona
Foto: Agents antidisturbis de la Policia Nacional a Barcelona | Europa Press
Referèndum

Policies espanyols recorren a Marlaska per "defensar" els agents processats per l'1-O

Temps de lectura: 2 minuts
Agents antidisturbis de la Policia Nacional a Barcelona
Foto: Agents antidisturbis de la Policia Nacional a Barcelona | Europa Press

Sindicats policials han criticat la decisió del jutge de processar 45 agents de la Policia Nacional per les violentes càrregues de l'1 d'octubre de 2017.

Per què és important? El referèndum organitzat pel Govern de la Generalitat de Carles Puigdemont segueix el seu recorregut judicial. Mentre encara està pendent la revisió de les condemnes dels líders indultats, la justícia espanyola busca la manera d'extradir l'expresident sota el nou Codi Penal; així mateix, la investigació contra els policies espanyols que van agredir els votants segueix el seu curs.

En profunditat:

  • El Jutjat d'Instrucció 7 de Barcelona ha emès l'ordre de processament de 45 agents de la Policia Nacional per la seva participació en les càrregues policials durant el referèndum independentista en diferents punts de la ciutat.
  • El mateix magistrat, que ha conclòs aquesta setmana la investigació, ha arxivat, al seu torn, el cas per a uns altres 20 policies. I cita a les acusacions i a les defenses a demanar que el cas arribi a judici o s'arxivi.
  • Segons el jutge, durant l'1-O hi va haver actuacions "desproporcionades" i "innecessàries" per part dels policies, com "cops de puny, puntades de peu o cops amb porres" en diferents escoles i instituts on es van col·locar urnes.

Què diuen? 

  • Els policies indignats formen part dels sindicats JUPOL, SUP i CEP. Es consideren víctimes d'una "cacera judicial".
  • Contraposen la seva situació a la dels promotors del referèndum, com Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull, Oriol Romeva, Carme Forcadell, Jordi Sánchez, Jordi Cuixart i Dolors Bassa, als quals el govern espanyol va indultar de la condemna que els va imposar el Tribunal Suprem.

A més: JUPOL, el sindicat majoritari, ha reclamat el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que defensi els 45 agents processats per "fer la seva feina" d'impedir el referèndum.

  • A través d'un comunicat, han exigit a Marlaska que "un cop per sempre" surti en defensa dels policies nacionals i que "deixi de posar-se del costat dels sediciosos i els delinqüents". També ha anunciat el sindicat que posarà a disposició d'aquests agents els seus serveis jurídics perquè puguin "defensar-se davant d'un nou atac".