Open Melon
Oriol Junqueras, entrevistat per Gabriel Rufián a 'La Fàbrica'
Foto: Oriol Junqueras, entrevistat per Gabriel Rufián a 'La Fàbrica' | Elsa BS E-Vents
Esquerra Republicana

La revelació de Junqueras a 'La Fàbrica de Rufián': "He rebut cartes amb bales"

Temps de lectura: 4 minuts
Oriol Junqueras, entrevistat per Gabriel Rufián a 'La Fàbrica'
Foto: Oriol Junqueras, entrevistat per Gabriel Rufián a 'La Fàbrica' | Elsa BS E-Vents

El president d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Oriol Junqueras, ha estat el convidat de la nova entrega de La Fàbrica de Rufián On Tour, el programa d'entrevistes del portaveu del mateix partit al Congrés dels Diputats. 8tv ha emès la conversa, gravada a Mollet del Vallès, la nit d'aquest diumenge 5 de febrer.

Per què és important? Junqueras és un dels líders independentistes empresonats pel Tribunal Suprem sota la sentència del procés. Va estar quatre anys a les presons de Soto del Real, Estremera, Valdemoro, Zuera i Lledoners abans de ser indultat pel govern espanyol, tot i que encara avui segueix inhabilitat.

En detall: El seu pas per la presó, l'espionatge, el pitjor moment de la seva vida, deixar de fer classes a la universitat, tornar a presentar-se a unes eleccions… El president republicà ha tocat tots aquests temes i més.

Per començar:

  • Per donar pas a l'entrevista, Gabriel Rufián ha presentat el líder republicà com a "convidat molt especial", a més de "mestre i amic".
  • "No és la primera vegada que entrevisto un amic, però sí la primera vegada que entrevisto un cap", ha començat Rufián la conversa, tot dient-li que és "el pitjor entrevistat de Catalunya, segons un amic".
  • Sobre què li fa més ràbia, no poder-se presentar en unes eleccions o fer classes a la universitat, ha dit que troba més a faltar el segon perquè "és més proper a la gent". A més, ha dit que, malgrat la prohibició, va a les facultats a "explicar coses" a les aules. Això “compensa”.

En profunditat:

  • Junqueras ha revelat que un dels moments en què ha sentit un major "buit emocional" va ser quan van morir la seva mare primer i la seva àvia posteriorment, moments "complicats" amb malalties "molt llargues".
  • "Sóc independentista des d'abans d'afaitar-me, literalment", ha dit el republicà.
  • "Patir una malaltia crònica, perdre casa teva, perdre una persona que estimes… són circumstàncies pitjors que la presó", segons Junqueras, que ha compartit alguns moments d'alegria al centre penitenciari: "Marcar un gol amb aquella colla de ganàpies, que un noi de 30 anys aprengués a llegir per síl·labes i no per lletres…".
  • "He rebut amenaces en tota mena de formes, en forma de carta amb una bala i coses d'aquest estil... però no soc l'únic. Si algú vol dedicar la seva vida a odiar, que ho faci, el que hem de fer és tenir-li pena i llàstima".

A més: Rufián s'ha interessat per l'espionatge que ha patit i que, segons Junqueras, encara pateix.

  • "Encara m'espien, amb tota seguretat. Sempre hi ha algun salva pàtries disposat a espiar qui faci falta", ha explicat a Rufián.
  • En aquest sentit, ha recordat una anècdota que li va passar i que ha provocat els riures dels assistents: "Trucava a algú i, després del 'ring', sortia una persona que deia 'Coi, això no funciona', o saltava la reproducció d'una conversa que havia tingut jo anteriorment".
  • "En Rodrigo Rato era una persona molt disciplinada, prenia apunts de tot, i en Bárcenas era més creatiu", ha dit sobre els polítics amb qui ha coincidit a la presó, ells per corrupció.

En to polític:

  • Preguntat per si ERC aprofitaria el suport del PSC en cas que el necessiti per governar, ha insistit: "El que ha de fer ERC és intentar guanyar totes les convocatòries electorals perquè estem convençuts que les nostres propostes són les millors per al país. Hem de treballar per no dependre dels demés". "La nostra feina és intentar entendre'ns amb tots", ha afegit.
  • Sobre el PSC, ha dit: "Representem models molt diferents de país i de societat. Els socialistes han estat una veritable fàbrica de corrupció. Esquerra Republicana no. I el nostre és un partit que defensa que les qüestions s'han de resoldre democràticament, però els socialistes encara diuen que la gent no pot votar. I l'únic que gestionen a Catalunya és la Renfe, que és el pitjor que funciona en aquest país".
  • Sobre la coalició amb Junts, confia que tornarà a repetir-se: "Aquest país necessita grans consensos".

L'anècdota: Una altra intervenció de Junqueras que ha provocat el riure dels assistents és quan ha descrit el socialista Miquel Iceta: "Ministre de Cultura i Esports que no entén ni de l'una cosa ni de l'altra, segons ell mateix ha dit".

Per acabar: El president d'ERC ha evitat avançar si es presentarà mai a unes eleccions per la presidència de la Generalitat.