Open Melon
Intervenció de María Elisa García Fuster al Parlament el gener de 2023
Foto: Intervenció de María Elisa García Fuster al Parlament el gener de 2023 | Kike Rincón / Europa Press
Extrema dreta

Vox reivindica al Parlament una organització juvenil ultracatòlica creada per Franco

Temps de lectura: 2 minuts
Intervenció de María Elisa García Fuster al Parlament el gener de 2023
Foto: Intervenció de María Elisa García Fuster al Parlament el gener de 2023 | Kike Rincón / Europa Press

La diputada de Vox María Elisa García Fuster ha reivindicat des del faristol del Parlament la tasca de la Organización Juvenil Española (OJE), una associació juvenil de conviccions ultracatòliques creada el 1960 a partir del Frente de Juventudes i com una apèndix de la Secretaría General del Movimiento del dictador Francisco Franco.

Per què és important? Amb aquesta reivindicació, la formació de Santiago Abascal explicita, un cop més, que la base social a la qual es deu està formada per grups vinculats històricament al franquisme i de fort caràcter confessional.

En detall: García Fuster ha posat en valor la tasca de l'OJE en el seu discurs per defensar l'esmena a la totalitat del seu partit a la proposició de llei de reconeixement de l'escoltisme que atorga a la Federació Catalana d'Escoltisme i Guiatge (FCEG) la representativitat d'aquest moviment en l'esfera internacional i que avui se sotmetia a debat parlamentari.

  • La diputada de Vox ha titllat la FCEG d'"associació separatista" i de fer "seguidisme del govern de torn". Contra aquesta federació, ha donat suport, a banda de l'OJE, a la Federación de Escultismo en España (FEE), la Federación de Scouts-Exploradores de España (ASDE), el Movimiento Scout Católico (MSC) i els Guías y Scouts de Europa.

Background: Si bé és cert que l'OJE abandona la camisa blava a partir de l'any 1976, per l'OJE hi han passat líders de Vox tals com l'eurodiputat Jorge Buxadé, membre del grup des dels 8 anys. De fet, va ser en uns campaments d'aquesta associació on va conèixer la que seria la seva cònjuge i des d'on faria el salt uns anys més tard a les llistes de la Falange Española de las JONS i a Falange Auténtica.

  • Malgrat que les cares visibles del grup malden per desvincular-se de l'àrea ultra espanyola, la promesa que tot aspirant a membre de l'OJE ha de fer conté compromisos com el d'"estimar Déu i aixecar sobre aquest amor tots els meus pensaments i accions" o "servir la meva pàtria i procurar la unitat entre les seves terres i entre els seus homes".
Categoria: Open Melon
Etiqueta: VOX