Open Melon
L'alcalde de Varsòvia, Rafal Trzaskowski, i Felip VI aquest dimarts al Cercle d'Economia
Foto: L'alcalde de Varsòvia, Rafal Trzaskowski, i Felip VI aquest dimarts al Cercle d'Economia | Europa Press
Política

"Tots som polacos!": El divertit comentari de l'alcalde de Varsòvia davant Felip VI

Temps de lectura: 3 minuts
L'alcalde de Varsòvia, Rafal Trzaskowski, i Felip VI aquest dimarts al Cercle d'Economia
Foto: L'alcalde de Varsòvia, Rafal Trzaskowski, i Felip VI aquest dimarts al Cercle d'Economia | Europa Press

L'alcalde de Varsòvia, Rafal Trzaskowski, va provocar aquest dimarts una gran rialla al Cercle d'Economia amb un divertit comentari sobre els catalans. Durant el seu discurs d'agraïment després de rebre el Premi a a la Construcció d'Europa atorgat per l'entitat, el regidor ha fet befa amb l'expressió "polacos", utilitzada històricament i de manera despectiva per referir-se als catalans.

Què diu? Davant de la presència d'autoritats com el rei Felip VI i el candidat a l'Ajuntament de Barcelona per Junts, Xavier Trias, l'alcalde de Varsòvia ha dit:

  • "Permeteu-me donar les gràcies també en català, perquè tenim un nom que sap tothom: tots som polacos!".
  • El comentari, que també recorda a una frase de l'himne del Barça, ha provocat una riallada general. 

Context: L'alcalde de la capital de Polònia pertany al partit Plataforma Cívica, integrat en el Partit Popular Europeu. És una excepció en un país governat per la ultradreta del partit Llei i Justícia, que el qualifica d'"esquerrà". 

En detall: Abans de la befa, Trzaskowski, més seriós, s'ha referit a l'actual situació d'Europa i l'ascens de l'extrema dreta, constatat aquest diumenge a Espanya en les eleccions municipals i autonòmiques amb la irrupció amb força de Vox a centenars de municipis.

  • L'alcalde ha afirmat que Europa travessa un moment transcendental en el qual, paradoxalment, les crisis del Brexit, la pandèmia o la guerra d'Ucraïna, han contribuït a consolidar el seu model. 
  • "Fa falta més Europa i no menys".

Missatge al PP contra Vox: L'edil conservador ha llençat un avís als seus "amics" del PP, com l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida.

  • "Creu-ho els dits per ells, però espero que no es vegin obligats o que no prenguin la decisió d'aliar-se amb Vox. És perillós. És delicat donar consells polítics als amics, però m'agradaria fer aquesta advertència".
  • Desafortunadament, els populistes estan per tots llocs. Quan Llei i Justícia va arribar al govern de Polònia, tot el món deia que no es tractava només d'un fenomen hongarès o polonès, sinó que les forces populistes estan debilitant la democràcia.". 
  • "És completament diferent que els partits demòcrates de centredreta, com el PP, guanyi les eleccions, a què decideixin entrar en coalicions amb Vox, perquè això pot promocionar el pensament populista a Europa a gran escala".

A més: La reunió del Cercle d'Economia ha estat l'escenari de la trobada entre Xavier Trias i Felip VI després del 28M que s'han donat la mà i han mantingut una breu conversa.

  • Trias ha explicat que vol mantenir una relació "normal" i "molt educada" amb el Rei, tot i que aquesta "educació" no impedeix "no explicar el que penses". 
  • "No entenen Catalunya i no es porten com s'haurien de portar, i això se li ha de poder dir amb educació i rigor", ha afegit. 

 

Categoria: Open Melon