Opinió
Miquel Pellicer
opinió

La nova era de Twitter amb Elon Trump, amb permís de Joana Masdeu

Què tenen a veure Elon Musk, Donald Trump, Joana Masdeu i Kanye West? Doncs, sí, estimat lector. Primer, els quatre personatges tenen relacions molt intenses amb Twitter, la xarxa social de l’ocellet. Després, Kanye West i Donald Trump s’han donat suport mutu en diverses ocasions. West, fins i tot, va dir que es presentaria a les eleccions de 2020. Musk va donar suport a West i Trump en les seves curses electorals. I ara, Musk, que ha comprat Twitter, ha dit que donarà suport a un presidenciable republicà a les eleccions de 2024. I qui diu que aquest suport no passi per reintroduir en l’hàbitat aquest animal polític que es diu Donald Trump? 

Elon Musk, Donald Trump, Joana Masdeu i Kanye West comparteixen una relació intensa amb Twitter

Quilòmetre zero. En el cas de la Masdeu, la seva curta vida virtual no li ha permès teixir complicitats més enllà de quatre amistats entre els polítics de Junts. La polèmica amb la falsa tuitaire Joana Masdeu, això sí, ens fan pensar en estratègies de màrqueting polític de quilòmetre zero. És a dir, de pa sucat amb oli, intentant imitar les campanyes prefabricades (anomenades 'astroturfing' per la gespa artificial) per atacar polítics, periodistes i empreses i manipular el debat públic mitjançant bots i 'trolls'. Twitter, al centre de les accions comunicatives dels partits polítics, malgrat que els usuaris consumeixen en massa Instagram i TikTok. Una altra escletxa digital entre partits i ciutadania. 

La polèmica com a estratègia de comunicació. El raper Kanye West (ara Ye), per altra banda, ha estat cancel·lat per Twitter després d’unes polèmiques declaracions antisemites. Les marques estan trencant els seus compromisos comercials amb l’artista acusat de promoure el racisme i el discurs de l’odi. West està abonat amb la polèmica perquè, com fan Trump i Musk, aquesta és un bon motor de promoció i d’activació de l’opinió pública. A curt termini, cancel·lar a Ye és un èxit contra el discurs de l’odi, a llarg termini, el posiciona com un màrtir més en l’esfera de la ja nodrida esfera digital de l'extrema dreta americana. 

Musk ens ha vingut a salvar. Elon Musk ha decidit comprar Twitter per “salvar la humanitat”. Després del cotxes elèctrics de Tesla, la revolució espacial amb SpaceX, el control de les infraestructures militars i els posicionaments geopolítics a Ucraïna i Taiwan, comprar Twitter sembla un assumpte menor, però no ho és. Un funcionari de la Casa Blanca va anomenar-lo "Elon, The Everywhere”, el que està a totes bandes. La xarxa social és un node més del teixit financer i, sobretot, de la seva visió transcendent del món. Una visió llibertària que necessita aliats transversals, ja sigui la Xina, la Rússia de Putin o Donald Trump. 

Amb Elon Musk veurem si hem d’estar alerta, preocupats o sortir volant del planeta amb SpaceX

La historiadora de Harvard Jill Lepore considera que "ens hauríem de preocupar, no perquè sigui inevitable que la influència de Musk sigui maligna, sinó perquè és inevitable que tingui una influència enorme". Veurem si hem d’estar alerta, preocupats o sortir volant del planeta amb SpaceX. Tot passa per Elon Musk, més que mai. 

Categoria: Opinió