Opinió
Xavi Domínguez
opinió

Eleccions dels Estats Dividits d'Amèrica

Llegeixo les anàlisis de les eleccions americanes. Llegeixo “analitzar” sumant o restant congressistes i senadors, Europa segueix analitzant USA com si fos Alemanya, Alcorcón, un poble de Tennessee, Bruixes, Key West, al sud de la Florida, i Trump, un Santiago Abascal de Nova York. Error, viure als Estats Units em porta a donar un punt de vista diferent, això no va de números, això va de…

1. Les eleccions americanes no són esquerra contra dreta, són dreta, contra ultradreta. La majoria de progressisme del país el defineix la justícia, defensant drets, no els governs demòcrates.

2. Aquesta era una guerra entre els anomenats despectivament “Wokes” (progres), i els “Old party”, dues agendes no polítiques, sí ideològiques, avortament i matrimoni gai principalment.

3. Això no era Biden contra Trump, això era Governadors Republicans contra la generació Z (18 a 29 anys), que el 63% va votar pels Demòcrates, cosa que va fer que la derrota demòcrata fos menor. Els fills van votar demòcrata, els pares, republicà. Aquí la primera gran divisió als EUA.

4. La base electoral dels Republicans segueix intacta, es van reelegir per més encara els Governadors de Geòrgia, New Hampshire, Ohio, Illinois, Texas i Florida. Recordin que els 3 primers donen la victòria a les generals, els famosos “Purple State”. Després tots en parlen, però aquí ningú els va olorar.

Les eleccions americanes no són esquerra contra dreta, són dreta, contra ultradreta

5. Ron Desantis arrasa a La Florida. Per extrema dreta? Per creient? No, perquè a La Florida viu la proporció més grossa de llatins del país de Veneçolans, Cubans, Brasilers, Mexicans, centre americans expulsats pels governs mal anomenats “d'esquerra” d'Amèrica Llatina.

6. Biden no resisteix, però els demòcrates sí que ho fan, gràcies al vot jove mobilitzat per les consignes dels Republicans. Les més conegudes “Don't say gay”, paraula prohibida en alguns estats, i per “God murders”, assassins de Déu, que és com se'ls crida als avortistes. Ningú va fer més per la mobilització demòcrata que els Republicans insultant els joves.

7. Els Republicans tancaran files, els demòcrates, ferides, no més. A això aspiren.

8. Els electors a favor d'aturar el finançament a Ucraïna van votar en un 70% pels Republicans, Biden té un altre problema. Bomba de temps.

9. Analitzar els Estats Units des d'Europa, va ser, és i serà sempre, un error, perquè això no va de números, això va de batalles judicials, no polítiques.

10. Frenen Trump? Perd Trump? No! Un altre error greu, Trump va tornar a ser el centre del debat, a USA des de Clinton (abans no es mesurava) guanya qui “Domina la conversa” i Trump ho ha tornat a fer.

11. La divisió de la cambra polaritza el país. Tenir la meitat és una victòria demòcrata, sens dubte, polaritzar el país és una victòria Republicana.

Trump va tornar a ser el centre del debat, a USA des de Clinton, guanya qui “Domina la conversa” i Trump ho ha tornat a fer

12. Van perdre els candidats de Trump, però va guanyar Trump. Per què? Ell els va donar suport, ells a ell no. Missatge: Sense mi, no arribeu. Fa honor a la frase electoral de “guanyar perdent, o perdre guanyant”. Trump va guanyar perdent.

13. El país es va dividir en 2, i aquí, sempre guanyen els Republicans…

I si molesta, ho sento.