Opinió
Joan Julibert
opinió

La reacció de les togues

El PSOE, Unides-Podem i ERC han iniciat un procés per revertir els estralls causats per una justícia polititzada que ha utilitzat el marc legal vigent per controlar la dissidència política amb la màxima contundència repressiva. Les sentències del Procés en són un exemple, però no només, també algunes de les condemnes al moviment dels indignats abans i als joves d’Alsasua, després. 

La fórmula que han trobat aquests partits han estat canvis en el codi penal, diuen, per donar menys marge de maniobra als togats. Aquest és un hipotètic objectiu, però que no deixa de ser avui una declaració d’intencions. El que sí que sabem és que ERC té algun resultat per presentar del procés de negociació de la famosa Taula de Diàleg, i que el PSOE té molt més a prop l’aprovació dels pressupostos, i aparta al PP del centre polític en què volia situar-lo Feijóo posant aquest tema com a principal focus del debat polític.

El PSOE, Unides-Podem i ERC han iniciat un procés per revertir els estralls causats per una justícia polititzada que ha utilitzat el marc legal per controlar la dissidència política 

La desjudicialització ja és una altra història. Primer, perquè des del mateix àmbit jurídic hi ha discrepàncies sobre si el nou tipus penal dels desordres públics serà contraproduent o no per a la mobilització, i després, i això és el més important, perquè el problema fonamental no són els tipus penals, sinó qui s’encarrega d’interpretar els delictes. Tots sabem que la definició del que va passar l’octubre del 17, segons la sentència del Tribunal Suprem, va ser fruit d’un exercici d’imaginació sense precedents. Res no diu que aquests mateixos jutges no utilitzin el mateix sistema d’enginyeria jurídica per continuar marcant el camí repressiu contra la dissidència, i si no tenen sedició, aplicar rebel·lió. Com? No és tan difícil. El jutge Marchena, en relació amb els indignats, es va inventar un concepte que sens dubte és pirotècnia dialèctica, la violència ambiental. A partir d’aquí tot és possible. 

El problema fonamental no són els tipus penals, sinó qui s’encarrega d’interpretar els delictes

Els jutges, a qui la dreta espanyola ha atorgat el rol de màxima autoritat, no estaran disposats a cedir aquesta prerrogativa tan fàcilment i això fa preveure que la reacció de les togues pot ser furibunda. Fora bo que els negociadors, que han aconseguit canviar el marc legal per posar-lo al dia, es dediquessin a fons a reformar la cúpula judicial, perquè si no aquesta serà una ocasió perduda en la democratització que ha de fer possible que estigui garantit el dret de protesta i manifestació política.