Opinió
Xavi Domínguez
opinió

El 2023... any electoral

S’olora Nadal, un Nadal preelectoral, on per voluntats pròpies dels polítics deixen moltes coses per a l'any que ve, pensant en les eleccions més que en els ciutadans. Però què es juga el 2023 i quines són les cartes a sobre de la taula?

1. La primera batalla són les eleccions municipals, avui en mans dels socialistes en termes generals, amb un mapa dividit per al 2023 segons el CIS, la meitat blava (PP), la meitat vermell (PSOE), Catalunya groga (ERC) i País Basc verd (PNB).

2. El PSOE necessita grans ciutats per ser competitiu a les eleccions generals del novembre, Barcelona i Madrid es converteixen en la gran batalla. El PSOE no pot perdre més o aplanarà l’arribada del PP a la Moncloa.

El 2023 serà la caiguda de VOX i de Santiago Abascal. Ha arribat al principi de Peter. Ha pujat fins a evidenciar el seu grau d'incompetència

3. Les eleccions autonòmiques seran aferrissades, on si el PP recupera comunitats com la valenciana posa en dificultats les expectatives electorals del PSOE a les generals.

4. La Presidència Europea: Pedro Sánchez ho sap, i ho fa bé, guarda sorpreses per a aquest període, on no arribi l'aprovació del Govern per millorar resultats i on els socis no ajudin sí o sí, ha d'arribar a Europa i els seus fons.

5. Els pressupostos: Els més electorals de tots, PSC pressiona ERC, ERC pressiona el PSOE. Una negociació condemnada a entendre's pel bé d’Espanya i Catalunya. On cap dels dos vol que l'altre guanyi, però sobretot que l'altre perdi. Si un perd, perden tots dos.

6. ERC sap que és millor tenir Pedro a la Moncloa que tenir a Feijóo, així que la seva pressió és limitada, Illa ho sap, i pressiona. Fidel escuder de Sánchez juga la carta de la pressió i la dilació. Un pressupost aprovat tard desgasta Aragonès.

7. Ministres al rescat. “El més conegut li guanya al millor” diu la dita que tots els consultors polítics coneixem i utilitzem, Pedro també ho sap i està fent el mateix.

8. Els més tranquils de tots són els nacionalistes bascos, se senten guanyadors i tots ho saben. Euskadi passa a ser territori sense sorpreses i sense marge de negociació, guanya qui guanya i còmodament.

9. El 2023 serà la caiguda de VOX i de Santiago Abascal. Ha arribat al principi de Peter. Ha pujat fins a evidenciar el seu grau d'incompetència. Bones notícies per al 2023. El PP es frega les mans i obre les portes a VOX i Ciutadans ja difunts el 2022.

ERC sap que és millor tenir Pedro a la Moncloa que tenir a Feijóo, així que la seva pressió és limitada, Illa ho sap, i pressiona

10. Reptes socialistes: Deixar de ser tercers a Galícia, guanyar Barcelona i Madrid, recuperar espais a Andalusia a Juanma Moreno, no perdre la Comunitat Valenciana, no perdre per molt a les Castelles, controlar els díscols i protegir l'àrea metropolitana de Barcelona que les enquestes donen sorpreses doloroses. No debilitar Pedro Sánchez.

11. Reptes populars: Ser alguna cosa a Catalunya i Euskadi, defensar Madrid, arrasar a Andalusia, recuperar comunitats a Espanya perquè Andalusia no sigui anècdota aconseguida per Juanma Moreno, no pel PP, mossegar a València i Extremadura, presentar Feijóo com a líder.
 
I si molesta, ho sento.

Categoria: Opinió