Opinió
Xavi Domínguez
opinió

Els pressupostos busquen vots

Els pressupostos són importants per als ciutadans, però ho són més per als partits i els seus governs. Més enllà de quants diners hi ha per a cada cosa, són un instrument, no només social o econòmic, són un instrument electoral, us explico per què.

  1. Els pressupostos en qualsevol àmbit formen part del procés de màrqueting de qualsevol govern. Més enllà de quants diners gestionen, busquen vots.
  2. En l'actualitat la negociació entre ERC i PSOE (amb el convidat de luxe del PSC) són més vitals per a la continuïtat d'ambdós governs que per als ciutadans.
  3. Uns pressupostos que lluny d'estar en mans dels parlaments, estan a les mans de Pedro Sánchez, Bolaños i Pere Aragonès.
  4. La negociació no pot suposar un debilitament de Pedro Sánchez, ni de Pere Aragonès i ha d'oferir una imatge de decisiu d'Illa i de “política útil” la seva carta de presentació en aquests mesos.
  5. La majoria dels pressupostos i les seves prioritats responen als electorats captius dels partits i les seves àrees de creixement electoral. Donar menjar als propis és imprescindible. 
  6. Els diners que els ciutadans no rebin avui, se'ls castigaran demà amb els vots. Aquesta és l'amenaça que tot polític té.
  7. A Catalunya hi ha àrees de competència electoral entre ERC i PSC que es veuran beneficiades, precisament per aquesta necessitat d'estovar l'electorat.
  8. Digues-me qui et vota i et diré qui rebrà més diners.
  9. La dilació de l'aprovació en ambdós pressupostos és una pantomima pròpia d'un procés de precampanya on cadascú juga les seves cartes, a saber: “malgrat la complexitat ho vaig aconseguir” o “si no arriba a ser per mi no ho aconsegueixen”.
  10. La part més important dels pressupostos no és la seva aprovació, és la seva venda, i allà les màquines publicitàries de govern sempre guanyen l'oposició en el 100% dels casos.
  11. Aquesta imatge que presento dels pressupostos no és desnaturalitzada, és la real, dolgui a qui dolgui. La política persegueix vots, o sigui, un guany, no és una ONG de bones voluntats. La realitat és dura, però no deixa de ser realitat.
  12. Un pressupost és la quantificació del programa electoral. Qui cregui el contrari, segurament creurà també que els nens els porta una cigonya de París.
  13. Els annexos als pressupostos mai no són números, són polítiques electoralistes, reformes, consultes, modificacions de lleis, etc. Tot respon a una necessitat política, no social.
  14. Aquests pressupostos d'avui preparen eleccions municipals, anticipen autonòmiques, allarguen el mandat d'Aragonès, donen estabilitat a Pedro Sánchez i redueixen el temps d'espera d'Oriol Junqueras per a... sí, per a això que tots saben i ningú no diu per què no és a cap annex dels pressupostos.
  15. El romanticisme en els pressupostos d'un govern són com els contes per a nens, tots sabem que el final serà feliç, però hem de construir el problema, que avui, ja tenim solucionat.
  16. Els economistes llegiran aquestes notes i no els agradarà, però les campanyes encara avui aconsegueixen vots, i els vots s'aconsegueixen amb diners, perdó, amb inversions. 

I si molesta, ho sento.

Categoria: Opinió