Opinió
David Mejía Ayra
opinió

Que no us enganyin

Aquesta setmana hem vist com el govern espanyol, juntament amb els seus socis independentistes i populistes, criticaven, de manera desorbitada, al tribunal constitucional per adoptar mesures cautelars davant un recurs d'empara, en el que s'exposava la vulneració dels drets als partits de l'oposició en una tramitació parlamentària.

Anem per passos per entendre la maquiavèl·lica maniobra de Pedro Sánchez per intentar estar sobre qualsevol control absolutament normal i necessari en una democràcia moderna.

En primer lloc, cap majoria parlamentària pot estar per sobre dels pilars fonamentals d'un estat de dret. L'imperi de la llei sempre ha d'estar per damunt de la voluntat política existent en les majories que governen i també ha de garantir el dret de l'oposició.

Quan des del mateix poder es posa en qüestió les diferents institucions per aconseguir perpetrar-se en ell, el que succeeix és que els fonaments de la democràcia s'estiguin trencant

Si el poder legislatiu, legítimament, pretén canviar una llei, ho haurà de fer segons les regles del joc establertes, amb tots els procediments exigits i amb les majories que li pertoquin segons la tipologia d'aquesta.

En segon lloc, cal aclarir que el paper del TC està totalment previst i només està paralitzant un procediment d'acord amb la sol·licitud rebuda en un recurs d'empara, totalment legítim, d'un grup parlamentari.

Els tribunals són garants no només de què s'aprova sinó també de com es fa. Per tant son els que donen garanties que el contingut i les formes d'una acció legislativa siguin adequades en dret. I això passa a Espanya i a qualsevol país que sigui democràtic i no dictatorial.

En el cas de la discòrdia que ens porta perseguint aquests dies, la reforma de qualsevol llei orgànica no es pot fer mitjançant l'aprovació d'esmenes a una proposició de llei sinó a través d'un projecte de llei, amb els seus informes preceptius, les compareixences pertinents i els debats establerts per aquest tipus de modificació.

Els tribunals són garants no només de què s'aprova una llei sinó també de com es fa. Per tant son els que donen garanties que el contingut i les formes d'una acció legislativa siguin adequades en dret

Finalment, cal tenir en consideració una reflexió important que hauríem de fer tots plegats. Quan des del mateix poder es posa en qüestió les diferents institucions per aconseguir perpetrar-se en ell, el que succeeix és que els fonaments de la democràcia que tant ens ha costat aconseguir s'estiguin trencant. Per això, som el conjunt dels ciutadans els que no podem permetre que l'ànsia de continuar manant i l'egocentrisme de certs líders acabin amb dècades de lluita per viure en democràcia.