Opinió
Maria de la Pau Janer
opinió

Si us plau, necessitem un negre a l’escenari

Les polèmiques poden ser garantia d’èxit. Si vols vendre un producte, acompanya’l d’una polèmica potent. Provoca, escandalitza, sorprèn. En una societat que rep tantíssima informació, però que retén ben poques coses, s’ha de fer molt soroll perquè el món t’escolti.

Però no tot s’hi val. 

S’ha celebrat la vuitantena edició dels Globus d’Or, considerats l’avantsala dels Oscars, destinats a reconèixer el millor cinema i televisió. 

En aquesta edició, s’havia d’entonar un “mea culpa”. No n’hi havia prou amb demanar excuses, ni provar de justificar l’injustificable

Els premis han tornat després d’una última edició de càstig: el 2022 es van reduir a un esdeveniment privat, que la NBC es negà a retransmetre, sense catifa vermella ni públic. I el boicot d’un nombre considerable d’actors. Tom Cruise tornà de forma ostentosa els tres Globus que havia guanyat durant la seva carrera a l’Organització.

Teníem servida una gran polèmica, en aquest cas molt perjudicial. No es pot ser políticament incorrecte.

El 2021 Los Angeles Times acusava l’Associació de Premsa Estrangera de Hollywood, la responsable de l’organització, de manca d’atenció a la diversitat, de conductes poc ètiques, i d’acceptar “suborns”. La polèmica es convertí en catàstrofe

En aquesta edició, s’havia d’entonar un “mea culpa”. No n’hi havia prou amb demanar excuses, ni provar de justificar l’injustificable. El món del cinema a Hollywood ha passat de la manca de sensibilització a la hipersensibilització. No hi ha lloc per a les mitges tintes. S'enregistren sèries de romans, per exemple, amb romans negres. Que no n’hi va haver? La veracitat històrica poc importa. Recordem l’èxit de la sèrie Los Bridgerton, on la reina d’Anglaterra és una dama negra, i alguns dels personatges principals també, en una curiosa cort on els negres i els blancs comparteixen privilegis, fortuna i amors. 

El presentador dels Globus d’Or del 2023 va ser… un senyor negre. Sorpresa! Succeïa després de setanta-nou edicions sense cap presentador de raça negra. Tampoc no n’hi ha cap entre els vuitanta-set membres de l’Associació organitzadora. Va ser el còmic Jerrid Carmichael. Pujà a l’escenari i anà al gra: “Soc aquí perquè soc negre. No m’acomiadaran”. Si vols resoldre un tema conflictiu davant el públic, parla’n, acara’t a les remors. Com que el presentador s’havia après bé el guió, després d’una pausa publicitària, aparegué amb tres globus d’or a l’escenari dient que eren els que Tom Cruise havia tornat. Intents d’alleugerir les tensions. Es respirava el desig de calmar els ànims amb sentit de l’humor. 

En una societat que rep tantíssima informació, però que retén ben poques coses, s’ha de fer molt soroll perquè el món t’escolti

No sabem si l’estratègia funcionà del tot. Quan vols ser políticament super mega correcte, sempre se’t pot escapar alguna cosa: no hi havia cap dona nominada per a la millor direcció, premi que recollí Spielberg per Los Fabelman.

Hi hagué absències importants, fins i tot d’actors que havien estat nominats. No hi anaren Cate Blanchett, Zendaya, o Kevin Costner, entre altres. Es respirava el record d’algunes denúncies a membres de l’Associació que havien acceptat invitacions de viatges de luxe a Las Vegas a canvi de vots. O l’episodi de la nominació de la sèrie Emily a París, conseqüència d’una convidada a França entre vins francesos i festa. 

Categoria: Opinió
Etiquetes: Sèries Cinema