Opinió
Juan Ignacio Soto Valle
OPINIÓ

L'opinió dels Jutges

El Consell d'Europa ha emès recentment un dictamen d'un dels seus òrgans consultius més prestigiosos, el Consell Consultiu de Jutges Europeus (CCJE). És el número vint-i-cinc que aquest òrgan aprova a l’europea Estrasburg i tracta “sobre la llibertat d’expressió dels jutges” 

Només els tímids comunicats de les grans associacions judicials permeten saber l’opinió dels membres de la judicatura sobre la polèmica de torn

Principal.cat es va fer ressò del contingut d’aquest dictamen, però sobta que quan es tracta del govern dels jutges només la mala praxi abarroti l’opinió publicada. Enfront d'això, només els tímids comunicats de les grans associacions judicials permeten saber l’opinió dels membres de la judicatura sobre la polèmica de torn. Ja n'hi ha prou

És com si es tractés d’un estament aliè a la democràcia o com si només es reservés una mena de condició connatural democràtica al Conseil d’Êtat francés, a qualsevol tribunal belga o al mateix Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). Prou. 

I és que el dictamen del Consell d’Europa iguala molt als jutges europeus i els situa en la societat democràtica en la qual —afortunadament— vivim.  Potser per això s’ha silenciat aquest dictamen, perquè normalitza la funció judicial en conferir al jutge una llibertat d’expressió en termes democràtics i la defensa enfront dels que la volen empetitida o acomplexada.  

Però que diu aquest dictamen? Doncs si anem allò que és rellevant conté tres afirmacions significatives: 

La primera. Que quan la democràcia, la separació de poders i l’estat de dret es veuen amenaçats, tots els jutges i jutgesses tenen el deure de pronunciar-se en defensa de la independència judicial i de l’ordre constitucional, fins i tot en qüestions políticament sensibles. I si ho fan en representació d’un consell o d’una associació judicial, hauran de gaudir d’un major nivell de protecció. 

La segona. Que aquest dret d’expressió s’ha de compatibilitzar amb la independència i imparcialitat en la tasca judicial, perquè el dret a un jutge imparcial constitueix una garantia fonamental en el nostre sistema judicial democràtic. 

El dret a un jutge imparcial constitueix una garantia fonamental en el nostre sistema judicial democràtic

La tercera. Que per reprendre la funció de jutge després d’exercir càrrecs polítics “és imperatiu que evitin fer declaracions que els hi facin aparèixer inadequats” per a tornar a exercir la judicatura. Avís als que nomenen.

Vet aquí la imparcialitat com a fidel de la balança de la justícia. Ja ho dèiem en aquest mateix diari, és urgent una regulació completa de les anomenades “portes giratòries” i més encara entre la política i la judicatura. 

Els jutges ho necessiten i la democràcia també. Fem cas al Consell d’Europa.