Opinió
Maria de la Pau Janer
Temps de lectura: 3 minuts
Opinió

Team Shakira, Team Miley Cyrus

Temps de lectura: 3 minuts

Les dones volen venjar-se. Deixem de banda els rols de submissió, parlem en veu alta. Algunes fins i tot canten la traïció de qui han estimat. 

M’encanta “Tatuaje”, el gran bolero de la dona abandonada per un mariner, que era ros com la cervesa, i que no va poder estimar-la perquè ell també havia estat traït: “-Mira mi brazo tatuado con este nombre de mujer,es el recuerdo del pasado que nunca más ha de volver”.

Hi ha moltes cançons que parlen d’abandonament i desamor. Últimament proliferen. Podríem parlar d’una moda: les dones que, durant segles, han hagut de callar davant la deslleialtat de les seves parelles, s’empoderen. Les cantants alcen la veu, expressen la ira, la decepció, la ràbia. Ho fan de formes molt distintes. 

Les dones que, durant segles, han hagut de callar davant la deslleialtat de les seves parelles, s’empoderen. Les cantants alcen la veu, expressen la ira, la decepció, la ràbia

Carrie Underwood a la lletra de “Before He Cheats” es permetia una explosió d’odi immens. La cançó narra una venjança violenta: ha ratllat amb una navalla la carrosseria de la furgoneta d’ell. Ha escrit el seu nom als seients de cuir. Ha colpejat els fars fins a destruir-los i li ha romput les rodes. 

Encara que no parli de violència estricta, Shakira s’ha convertit en un huracà venjador i supervendes. 

La seva cançó amb el productor Bizarrap ha fet rècords mundials de reproduccions en menys de 24 hores i actualment suma quasi 300 milions de visualitzacions.

El tema esmenta directament el seu ex i la nova parella, Clara Chía. “Cuando te necesitaba diste tu peor versión”, “una loba como yo no está pa tipos como tú", o "cambiaste un Ferrari por un Twingo, cambiaste un Rolex por un Casio". 

La cançó és potent. Segur que arrasarà a les discoteques, però no m’interessa gaire. No m’agrada que una dona critiqui una altra dona. Si la teva ex parella t’ha traït, no insultis la seva amant. Clara és major d’edat i lliure. Pot fer el que vulgui amb la seva vida. Diu poc a favor de les dones comparar-les amb marques de cotxes o de rellotges. La cançó de Shakira és masclista: es converteix a ella mateixa i a l’altra en objectes, encara que en el seu cas siguin de luxe. Transforma les dones en “coses”, actitud que hem criticat sempre als homes. D’altra banda, quan ens diu que les dones no ploren sinó que facturen, sona fantàstic. Oblida que la majoria de dones del món no poden treure rèdit econòmic a una traïció amorosa. O creu que totes les altres també són cantants mundialment famoses? Una caixera de supermercat facturarà gaire, quan la parella l’enganyi? I una metgessa? O una professora?

No m’agrada que una dona critiqui una altra dona. Si la teva ex parella t’ha traït, no insultis la seva amant. Clara és major d’edat i lliure. Pot fer el que vulgui amb la seva vida

Si volem cercar una venjança elegant i dura, prefereixo “Flowers” de Miley Cyrus. En una cançó esplèndida, reivindica el seu poder femení però sobretot personal. Assegura que es pot regalar flors a ella mateixa, que sap escriure el seu propi nom a l’arena, que pot entendre’s, i tenir llargues converses interiors. Es pot agafar la mà i estimar-se, perquè és millor amant que ell. Es donarà plaer sense enyorar-lo. Des de la subtilesa, es pot ser directe. Sense insultar, podem deixar les coses clares. Hi ha venjances que commouen. Són belles. 

Categoria: Opinió