Opinió
Juan Ignacio Soto Valle
Temps de lectura: 3 minuts
opinió

Urkullu

Temps de lectura: 3 minuts

Nascut en el si d'una família de treballadors del llavors barri d'Alonsótegui de Barakaldo i format a la Universitat de Deusto, com tants dirigents que van passar pel campus del pare Dou o de Ferrer Pi quan els primers anys de la democràcia feien trontollar les seves maneres de fer, fa una dècada que està al capdavant del Govern Basc i forma una sòlida triada en el Partit Nacionalista Basc (PNB) amb Aitor Esteban al Congrés dels Diputats i amb Andoni Ortuzar al comandament de l'Euskadi Buru Batzar que alguns des de l'esquerra independentista tracten d'imitar a Catalunya sense gaire èxit, potser perquè els hi sobra ego i ho son tot. De moment…

Potser a Catalunya estem assistint a una cursa de relleus. I no només dels protagonistes del referèndum frustrat del 2017. Assistim a un canvi de majories?

En aquests deu anys, Iñigo Urkullu ha donat una estabilitat a la política basca que mai hauria somiat Xavier Arzalluz, un guipuscoà de l'Athletic, com ell. Ha fet de la calma i els acords que la seva coalició en el govern representi tot allò que no és avui el govern de la Generalitat.

La sacsejada del referèndum fallit de 2017, s'ha emportat moltes coses i a molta gent. Molts dirigents polítics d'aquell moment ja no hi són i els que encara ho són potser deixaran aviat de ser-ho, per molt que pensin que a ells no els hi passarà el mateix. Al temps.

Ningú al País Basc diu que, tot i les dificultats del moment delicat que travessem, no estiguin millor que fa deu anys. Tampoc que aquest moment polític a Euskadi reclami un canvi de rumb en el vaixell del Govern Basc de coalició. Les coses, tothom ho diu, van relativament bé.

Ara, podem dir el mateix del nostre moment polític a Catalunya? L'acord sobre els Pressupostos albira una esperança per tornar a la 'realpolitik', molt lluny encara del que representa Urkullu. Però les manifestacions de les bases d'ERC - legítimes, només faltaria - contra els acords en matèria d'inversions, signats pels seus dirigents i pel president de la Generalitat són una mostra de la distància que encara ens queda aquí per recórrer.

Urkullu ha fet de la calma i els acords que la seva coalició en el govern representi tot allò que no és avui el govern de la Generalitat

Potser a Catalunya estem assistint a una cursa de relleus. I no només dels protagonistes del referèndum frustrat del 2017 que va acabar amb Rajoy i amb uns quants més. Assistim a un canvi de majories? Ho veurem. Ho veurem.